Ny uddannelsesportal byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler og virkelighedsnære cases.

Ny uddannelsesportal om madspild

Madspildsvirksomheden Too Good To Go rykker nu helt ind i klasseværelserne med lanceringen af en ny portal med masser af undervisningsmateriale

En ny uddannelsesportal skal gøre elever og lærere i både grundskolen, på ungdomsuddannelserne og på de videregående uddannelser klogere på konsekvenserne af madspild, og på hvad den enkelte kan gøre for at mindske det.

For nylig konkluderede en rapport fra FN’s klimapanel, at mellem 25 og 30 procent af alle verdens fødevarer går tabt, hvilket gør madspild til et enormt miljøproblem. Alligevel er de færreste klar over, hvilke konsekvenser det har, når vi smider en plettet banan eller resterne af aftensmaden i skraldespanden.
Derfor sætter madspildsvirksomheden Too Good To Go nu ind med en helt ny uddannelsesportal, der skal oplyse om madspild. Portalen er opdelt i fire søjler med undervisningsmateriale tilpasset 4. – 6. klasse, 7. – 9. klasse, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Too Good To Gos landechef, Heidi Boye, fortæller, at portalen er resultatet af en voksende efterspørgsel fra uddannelsesinstitutioner over hele landet:

– Siden Too Good To Go-appen blev lanceret i 2016, er vi blevet væltet af henvendelser fra elever, studerende og undervisere, der ønsker at belyse madspildsproblematikken i opgaver, projekter og den daglige undervisning. Det har vi nu valgt at handle på ved at udvikle en uddannelsesportal, der ikke bare oplyser om problemet, men også kommer med håndgribelige værktøjer til, hvordan vi hver især kan bidrage til at løse det.

Too Good To Go samarbejder allerede med en række uddannelsesinstitutioner og har udviklet uddannelsesmateriale i samarbejde med bl.a. Gyldendal og Systime. Med lanceringen af uddannelsesportalen er oplysningspotentialet vokset, og målet er nu at inspirere 500 uddannelsesinstitutioner i Europa inden år 2020.

– Madspild udspringer ofte af dårlige vaner, som tager tid at ændre. Derfor skal vi have madspild på skoleskemaet, så vi kan få skabt miljøvenlige forbrugssituationer så tidligt som muligt. Undersøgelse efter undersøgelse konkluderer, at danskerne, og især de unge, er særdeles bevidste om klimaforandringerne og er klar til at handle. Derfor har vi gjort meget ud af at gøre uddannelsesportalen praksisorienteret, så man både bliver klogere og kan inspirere familien med tip og tricks hjemme i køkkenet, fortsætter Heidi Boye.

Uddannelsesportalen byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler, virkelighedsnære cases og forslag til problemorienterede projektemner og problemformuleringer. Indholdet på portalen vil løbende blive opdateret og udskiftet, så det altid tager udgangspunkt i den nyeste viden og forskning på området.

Uddannelsesportalen er en del af et større onlineunivers med materiale om Too Good To Gos bevægelse mod madspild. Ud over uddannelse retter sitet fokus mod temaerne husholdninger, virksomheder og politik. Derudover er der oprettet en vidensbank, som samler alt, der er værd at vide om madspild.●

Janne Hedegaard, chef for Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge.

Inklusion skal mindske ulighed og styrke fællesskabet

Inklusion skal sætte alle skolens elever i stand til at magte sociale og faglige fællesskaber, men det kræver også, at skolen rummer forskellige former for viden og kompetencer

Inklusion · 24-02-2020

Er det sundt for barnet at bruge så meget tid foran skærmen? Det spørgsmål sætter mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier, under debat ved foredrag rundt om i landet.

Tænk over dit barns skærmtid

Foruroligende forskning viser, at intensiv brug af skærme ikke blot sløver, men også risikerer at hæmme udviklingen af hjernen. KLF, Kirke & Medier, tilbyder at tage emnet under debat ved foredrag på skoler

Debat · 24-02-2020

Eleverne sidder med hver deres Chromebook og skriver på livet løs.

Ny metode til skriftsprogsundervisning af de yngste børn

De yngste elever i skolen bliver bedre til at skrive, hvis de kan høre, hvad de skriver, mens de skriver

Lytteskrivning · 24-02-2020

Her er et eksempel på et klasselokale efter en ændret indretning.

Få bedre trivsel, ro og overskud ved en ny organisering af skoledagen

Sådan lyder tilbuddet fra lærer, forfatter og kursusholder Karina Winther, der er ophavsmanden til filosofien Ugeskemarevolutionen

UgeskemaRevolutionen · 24-02-2020

Det kontantløse samfund rykker ind på skolerne