Sang, rap og bevægelse lærer børnene i 0. klasse avancerede bogstavelyde

Helt nyt koncept integrerer sang, rap og bevægelse i 0. klasselederens undervisning som en fast del gennem hele året

Uden at de nye skolebørn opdager det, får de bogstavernes lyd, form og sammenhæng mellem disse helt ind under huden som en paratviden, hvilket er med til at styrke deres evne til at lære at læse. Børnene oplever et kreativt frirum i undervisningen, alt imens de lærer læsningens fundament.

Metoden hedder ”Ordstrømmen” og er skabt gennem et fireårigt samarbejde i Åben Skole mellem Hillerødsholmskolen og Hillerød Musikskole. Det betyder, at idémanden bag, musik- og meritlærer Thomas Mehr, har kunnet skabe en metode, der indholdsmæssigt står på tre stærke ben: Vigtigst af alt et danskfagligt fundament, som er genkendeligt for 0. klasselederen. Dernæst niveautilpasset original sang, rap og rim af høj kvalitet, der er melodisk og let at lære. Og som tredje ben, en metode med en intuitiv tilgang, der er skabt præcis til de rammer og den virkelighed 0. klasselederen har at arbejde med på skolen.

Sang og leg åbner for avanceret læring

Metoden går bl.a. ud på at arbejde kreativt med kendt danskfagligt stof som bogstavelyde, håndfonemer, bogstavernes betydning i sproget, deres form, m.v. Og det fireårige forløb har vist, at børnene oplever, at det er sjovt at arbejde med bogstaver, når man kobler bevægelse og sang på.

Her et udpluk af citater fra 0. klasselever på Frederiksværk Skole:

– Det var sjovt at hoppe et bogstav, og det var sjovt at lære nye sange med bogstaver. – Jeg har lært, at der var lange og runde vokaler, det vidste jeg ikke i forvejen. – Jeg synes, det er sjovt at skrive bogstaver i luften.

Alle landets seksårige skal være bedre læsere

Ambitionerne er store for udgiverne af Ordstrømmen, og forude er en stor udrulning af systemet. Indehaver David Nejrup udtaler:

– Efter at have tilbragt fire år ude på gulvet sammen med 0. klasseledere, har vi nu udviklet et intuitivt onlinesystem, der fra ende til anden er skabt til virkelighedens verden, med de udfordringer og ikke mindst energi og glæde, der er i undervisningen. Et system, hvor vi har lyttet forskernes udtalelser omkring læseudfordringer, hvor vi har koblet det danskfaglige med det kreative, og hvor 0. klasselederen kan føle sig tryg ved at skulle synge og rappe sammen med børnene. Vores ambition er klar; stærke læsefærdigheder åbner dørene for børnenes videre uddannelsesforløb og vi vil nu ud i alle landets kommuner og sørge for, at børn fra Gedser til Skagen kan koble bogstavernes lyd og form hurtigt og uden at skulle bruge kræfter på det – det er nemlig det, der gør børnene gode til at læse og skrive.

Hjælp til sang

Inden børnene og 0. klasselederen når dertil, hvor ”Konsonant-Rappen” og ”Vokaltrappesangen” bliver sunget af fuld hals, eller ”Hop En Vokal” er dagens leg i skolegården, skal alle øvelserne læres. Derfor starter forløbet Ordstrømmen med introduktionsvideoer, der på pædagogisk vis lærer børn og voksne indholdet. Dette sker gennem Ordstrømmens onlineportal, der afvikles på smartboardet.

I videoerne er det Thomas Mehr selv, der sammen med et børnekor synger for og viser, hvordan alt skal gøres. Det betyder, at der ikke kræves musiske forkundskaber, samt at de 0.klasseledere, der kan føle det som en stor ting at synge og rappe, bliver hjulpet godt på vej til at lære de gennemgående sange.

Ordstrømmen kan mødes på Danmarks Læringsfestival d. 13. og 14. marts 2019 i Bella Center, hvor portalen vises frem af Thomas Mehr.

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019

25.000 skoleelever fandt nye, sunde bakterier i naturen

Verdens hidtil største indsamling af bakterier fra naturens planter, Masseeksperiment 2018, har resulteret i et opsigtsvækkende fund: Over to dage har forskerne opdaget ti hidtil ukendte bakteriearter, alle potentielt gavnlige mælkesyrebakterier

Masseeksperimentet · 22-02-2019

Sang, rap og bevægelse lærer børnene i 0. klasse avancerede bogstavelyde

Ordstrømmen · 22-02-2019

Til jul sidste år fik fire lotteri-sælgere fra 3.A. på Institut Sankt Joseph mulighed for at overrække en flot check på 13.000 kroner til Børnehjælpsdagens arbejde. Det var klassens overskud ved salg af i alt 1.000 julelodder. Checken blev overrakt til Børnehjælpsdagens ambassadør Bubber.

Børn hjælper børn – gennem lotterier

Overskuddet fra lodsalget hos Børnehjælpsdagen går til arbejdet med anbragte børn og udsatte unge i Danmark

Børnehjælpsdagen · 22-02-2019

Faget teknologiforståelse skal skabe viden om, hvordan man bedst muligt styrker teknologiforståelse hos den enkelte elev.

Teknologiforståelse skal afprøves på 46 skoler

Fælles Mål for det nye fag teknologiforståelse er på plads. Det vil de kommende tre år blive afprøvet på de 46 folkeskoler, som er en del af et forsøg

Teknologiforståelse · 22-02-2019