Fantasi Fantasi er om tvillingerne Molly og Smilla, der begge har autisme.

Dokumentar for børn og unge

CPH:DOX er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden. Her er film om unge for unge. Festivalen finder sted fra den 15. til den 25. marts

Den viden, der fortælles fra barn til barn – eller fra unge til unge, giver ofte en større indsigt, end viden fortalt fra voksen til barn. Og det er netop, hvad CPH:DOX handler om – dokumentarfilm for børn og unge. CPH:DOX er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden, der hvert år fylder biografer over hele Danmark med over 200 af de bedste dokumentarfilm fra hele verden.

Festivalen favner alt fra storslåede biografudgivelser til den snævre videokunst, udstillinger, performance, musik- og lydprojekter, koncerter, VJ’s og de nyeste konceptuelle former inden for filmmediet. I år vil man bl.a. kunne opleve filmen “In My Room”, der handler om “youtubere”.

Vor tids rockstjerner findes på YouTube, og der er rigtig mange unge, der drømmer om at slå igennem som youtubere. Men det personlige pres er stort, når man skal dele alt med alle og samtidig opretholde glansbilledet af en problemfri hverdag. In My Room er en video-collage med seks forskellige unge, der på YouTube giver et rørende indblik i deres tanker og overvejelser om alt fra kønsroller til kropsidealer og mobning. Filmen lægger desuden op til en diskussion af YouTubes rolle blandt unge mennesker. For hvad er det egentlig, det giver at dele sit online liv med så mange fremmede mennesker?

Hård skæbne for mange piger

Festivalen byder også på to film, der viser den hårde skæbne, som mange piger står overfor i andre lande. I filmen Hanaa møder vi en ung pige fra Indien, der tvinges til at gifte sig, fordi hendes horoskop har vist, at det er hendes eneste chance for at overleve, mens en anden pige i Nigeria er blevet voldtaget og kidnappet af Boko Harams soldater. I Peru prostituerer en tredje pige sig og bliver en alt for ung mor, og i Syrien bliver en fjerde pige fra det krigshærgede Aleppo solgt til sin kommende ægtemand for bedste bud. Deres fire skæbner afspejler nogle af de hårde og helt uretfærdige vilkår mange unge kvinder lever under, og selv om pigerne kommer fra hver deres lille hjørne af verden, deler de tilfældigvis noget ganske særligt: navnet Hanaa.

I filmen “In the Name of your Daughter” får vi et indblik i kulturen i Tanzania. Her er omskårne piger dobbelt så meget værd i medgift som uomskårne piger. Mange forbløder og dør under den årlige omskæringssæson, og derfor flygter en gruppe piger til Rhobi Svamwelly’s Safe House, hvor de er i sikkerhed fra deres familier. Rhobi og hendes kollegaer har som deres vigtigste mål at bringe oplysning, forståelse og kærlighed tilbage i familierne, og sammen taler de pigernes sag både på hjemmefronten og i retten. En historie om den moderne heltinde Rhobi og nogle af de modigste piger i verden – piger, som sætter deres liv på spil for at omskrive deres hårde skæbne.

Tvillinger med autisme

I filmen “Fantasi Fantasi” møder vi Molly og Smilla. De er tvillinger og deler alt – også deres autisme. I den smukke portrætfilm Fantasi fantasi får du mulighed for at kigge ind i deres både kaotiske og fantasifulde hverdag, der er fuld af musik og sang, men hvor alting også fylder lidt mere end normalt, og hvor det ikke er en mulighed at gemme sig for sine følelser. Man behøver bestemt ikke selv at være autist for at forstå Molly og Smillas overvejelser, når de spekulerer over, hvorfor der overhovedet er noget, der hedder “normal”, og hvilken verden de bedst kan lide at være i: den ude i virkeligheden – eller den indeni?

OM CPH:DOX

CPH:DOX 2018 finder sted 15. til 25. marts, centreret omkring Kunsthal Charlottenborg, som i festivalens 11 dage bliver transformeret til et festivalpalæ i international klasse sammen med Normann Copenhagen. Her kan du opleve sofabiografen Social Cinema, en VR-biograf, interaktive udstillinger, en kunstudstilling, koncerter og meget andet. Programmet kommer ud i midten af februar.

www.cphdox.dk

Professor Arsen K. Mejlikov fra DTU-Byg International

Rigtig ventilation giver næring til hjerne og krop

Effektiv indlæring er i skolerne sparet væk i bestræbelserne på energiøkonomisk gevinst. De offentlige bygninger har over de seneste 50 år tabt pusten efter gennemgribende fokus på tætning og isolering

KE Fibertec & Vent2U · 23-09-2020

Lokal brobygning mellem den lokale folkeskole og eksempelvis det stedlige gymnasium kan betyde meget for at højne fremmedsprogene.

Brobygning for at styrke fremmedsprog i undervisningen

Det Nationale Center for Fremmedsprog, NCFF, har snart eksisteret i to år. To spændende og mildt sagt begivenhedsrige år, hvor der er igangsat en lang række projekter og initiativer, der skal være med til at løfte fremmedsprogene

Det Nationale Center for Fremmedsprog · 22-09-2020

Lynguide til mentalisering