Elever får større indblik i erhvervsuddannelserne ved selv at prøve.

Viden er vejen til et kvalificeret uddannelsesvalg

Copenhagen Skills giver en trinvis introduktion til erhvervsuddannelserne for 7., 8., 9. og 10. klasserne

Ole Heinager, direktør for Next Uddannelse København og formand for styregruppen i Copenhagen Skills

I år modtog landets gymnasier 74 % af ansøgningerne til en ungdomsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, mens tallet for erhvervsskolernes vedkommende var 18 %.

Det er alt for få til at dække fremtidens behov for faglærte. Men det mest bekymrende er, at fravalget af en erhvervsuddannelse alt for ofte bunder i mangel på viden. Vi ved fra flere undersøgelser, at de unge og deres forældre, lærere og vejledere ganske enkelt ikke ved nok om, hvad en erhvervsuddannelse er, hvordan den foregår, og hvilke fremtidsmuligheder man har med sådan én i bagagen.

Undersøgelser viser også, at et flertal af forældrene råder deres børn til at vælge gymnasiet, fordi de opfatter det som den vej, der giver flest muligheder. Mange forældre har desuden en række fordomme knyttet til erhvervsuddannelserne, og derfor undersøger de ikke altid alternativer til studenterhuen.

Åbner døre

Fakta er, at der de sidste 10-20 år er sket en kæmpe transformation med erhvervsuddannelserne. I dag er der mere end 100 erhvervsuddannelser i moderne studiemiljøer, og der er flere praktikpladser, flere jobs, højere lønninger og bedre muligheder for at videreuddanne sig, end de fleste går og tror. Der er også fredagsbar, fester og studieture.

Erhvervsuddannelserne lukker ingen døre for de unge. Tværtimod. Det skal lærere, vejledere og forældre vide meget mere om, så vi kan råde og vejlede de unge på et opdateret og kvalificeret grundlag – uanset om de vælger gymnasiet, en erhvervsuddannelse eller en kombination i form af EUX eller noget andet.

Vidste du for eksempel, at man på en erhvervsuddannelse ikke behøver at vælge uddannelse med det samme? Man begynder på et grundforløb, der varer 20 uger, hvor de unge bliver introduceret for forskellige fagligheder. Først derefter skal den unge vælge sit fag. Man kan også tage en 10. klasse på erhvervsskolen og på den måde få længere tid til at blive afklaret.

Fælles indsats

I Region Hovedstaden vælger kun 13 % af afgangseleverne at begynde på en erhvervsuddannelse. Derfor er Region Hovedstaden, erhvervsskolerne og Ungdommens Uddannelsesvejledning i hovedstadsregionen for fjerde år i træk på banen med Copenhagen Skills – en fælles, koordineret indsats, der skal gøre erhvervsuddannelserne til et attraktivt valg på lige fod med gymnasiet.

Med Copenhagen Skills har vi skabt en trinvis introduktion til erhvervsuddannelserne for 7., 8., 9. og 10. klasserne. Eleverne kommer bl.a. på tre introdage på erhvervsskolerne og på store uddannelsesevents med skills-konkurrencer. Indsatsen omfatter også vejledningspakker til faget “Job & uddannelse”.

Alle aktiviteterne i Copenhagen Skills omfatter materialer – bl.a. en app – der understøtter grundskolelæreren før og efter besøg på erhvervsskolen. Desuden er der fokus på progression og fælles pædagogisk karrierelæring.

Mere viden, bedre vejledning og skolebesøg, der giver både unge og voksne syn for sagen, er et effektivt middel til at bryde med de fordomme, der florerer om erhvervsuddannelserne og om faglærte.●

Læs mere på www.copenhagenskills.dk

En kuglestol, kuglevest eller kuglepude, hvor kuglerne trykker dybt i muskulaturen, og tyngden stimulerer leddene.

Sansestimulation – en hjælp til børn med angst og uro

Hver femte elev i indskolingen har en sanseforstyrrelse, som kan være årsag til angst, uro og dårlig koncentration. Målrettet sansestimulation vil kunne forbedre mange børns evne til at deltage i skolens aktiviteter

Protac · 14-10-2019

Det er især grej til undersøgelser af dyr og insekter, som lærerne søger om – eksempelvis bestemmelsesduge, fiskenet, akvarier og kasser til insekter.

Populært med undervisning i det fri

Skoleklasser over hele landet har i et hidtil uset tempo sendt ansøgninger til Nordea-fondens udeskolepulje

Nordeafonden · 30-09-2019

Stifter og leder af Den Frie Digitale Skole, Anni Pilgaard Christiansen

Online undervisningstilbud til elever med skoleudfordringer

Den Frie Digitale Skole er et online alternativ til grundskole-elever, som ikke kan gøre brug af det almindelige skoletilbud – f.eks. på grund af skolevægring

Den Frie Digitale Skole · 30-09-2019

57.000 børn og unge undersøger plastforurening

Elever i skoler og gymnasier landet over vil i årets Masseeksperiment udføre verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening. Resultaterne vil give afgørende nye data om omfanget og typen af plastforureningen i Danmark

Masseeksperimentet · 30-09-2019

Ny uddannelsesportal byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler og virkelighedsnære cases.

Ny uddannelsesportal om madspild

Madspildsvirksomheden Too Good To Go rykker nu helt ind i klasseværelserne med lanceringen af en ny portal med masser af undervisningsmateriale

Too Good To Go · 30-09-2019