Dekoration i klasselokale med Silent Deco Flexible med verdenskort.
Dekoration i klasselokale med Silent Deco Flexible med verdenskort.

Skru ned for støjen med kreative akustik-miljøer

Vi diskuterer ofte folkeskoleelevers indlæringskurve, men glemmer det afgørende fundament: Kan de høre, det de skal? Nej, siger ekspert i akustik og peger på løsningen

Af: 

Mette Røhrmann Bau

Akustikken er dårlig på rigtig mange skoler landet over. Eleverne reagerer uroligt og har svært ved at høre, det der bliver sagt. Og lærerne underviser i støj. Det er ikke et nyt problem – alligevel bliver det ikke løst.

– Det store akustikproblem på skolerne bliver ved. Et problem som ikke bliver prioriteret i skolernes økonomi. Og det er synd for både børn og lærere, for der er mange gode og billige løsninger, der sænker støjen i klasselokalerne og dermed øger indlæringen, fortæller Karsten Skytteløv, ekspert i akustikregulering og direktør i Lydac Akustik.

Han har i de sidste måneder turneret rundt til flere af landets folkeskoler for at opsætte nye kreative løsninger. Han peger på de rigtig gode og billige kreative akustikmiljøer som opslagstavler og fotos lavet på akustikplader, der udover at løse akustikproblemet også bidrager til stemning, kreativitet og æstetik på skolen.

Et lydhelvede

– I mange klasselokaler er dagligdagen et rent lydhelvede for både elever og lærere. Og det gavner på ingen måde, det skolerne er sat i verden for – nemlig faglig indlæring. Masser af undersøgelser viser, at indlæringen stiger hos elever, der lærer i gode akustikmiljøer, fastslår Karsten Skytteløv.

Det altoverskyggende problem med dårlig akustik er, at overskuddet hos eleverne falder og konflikterne stiger.

Den dårlige akustik opstår typisk, fordi efterklangstiden i lokalet er for lang. Lyde og stemmer kører rundt og bliver hængende i lokalet uden at dø ud. Derfor bliver lyden højere. Elever og lærere skal tale højere eller råbe for at blive hørt. Træthed, konflikter, stress og hovedpine tager til, når støjniveauet rammer loftet.

– Dårlige lytteforhold giver dårligere resultater for eleverne. De kan ikke koncentrere sig om det, de skal høre. Koncentrationen falder, når akustikken er dårlig, og både elever og lærere bliver mere trætte op ad dagen, fortæller Karsten Skytteløv.

Problemet er til stede, fordi de bygningsmaterialer, der er brugt på mange skoler, er fra en tid, hvor man ikke var særligt opmærksom på at sikre gode lydforhold. Derfor findes problemerne på næsten alle folkeskoler, der er bygget for mere end fem-ti år siden.

– Efterklangstiden ligger ofte på mere end det dobbelte af, hvad den burde, og selvom hverken elever eller lærere tænker over det i det daglige, så er det noget, der virkelig mærkes hver dag i negativ retning, pointerer Karsten Skytteløv.

Få øjnene op

Ifølge Karsten Skytteløv skubber mange skoler problemerne foran sig år efter år.

– Der er selvfølgelig uvidenhed på området, men for mange skolers vedkommende er problemet for længst afdækket gennem lærernes arbejdspladsvurderinger. Støjniveauet og dårlig akustik er et emne, der i de senere år har optaget både eleverne, lærerne og forældrene.

Når der trods viden ikke er sket noget på skolerne, skyldes det ifølge Karsten Skytteløv udelukkende økonomien.

– Akustikken er totalt nedprioriteret. Det er en stor fejl, for det er et af de områder, hvor skolerne meget hurtigt vil mærke en markant forskel, når vi taler elevernes trivsel og indlæringskurve. Mange skoler tror akustikregulering kræver en totalrenovering og er dyrere, end det faktisk er, fortæller Karsten Skytteløv.

– Jeg mener, det er på tide at tage elevernes indlæring alvorligt og sikre at undervisningslokalerne øger indlæringen frem for at sænke den. Larm er langtfra altid et problem, lærerne kan tysse ned. Det er rammerne, den er gal med, fastslår Karsten Skytteløv.●

Om Lydac Akustik

Lydac Akustik har gennem 30 år været leverandør af akustikløsninger til skoler over hele landet. Virksomheden tilbyder gratis akustik-analyser på skoler i hele landet. Al rådgivning har det udgangspunkt, at skolen skal have den bedste akustikløsning til en økonomisk fordelagtig pris. Skolen modtager analyser og beregninger på efterklangstid samt forslag til forbedringer.

Lydac Akustik arbejder med mange former for akustikregulering til skoler. Pladerne kan bruges som en del af skolens indretning og være fx opslagstavler eller billeder. Lydac benytter også systemet Dæmpit Komfort, der bliver sat op i eksisterende lokaler, uden at der skal flyttes på ventilation eller el. Systemet kan sættes op af skolens egen serviceleder.

www.lydac.dk

Seneste artikler

Seks ud af ti elever mener, at de efter forløbet har større indflydelse på, hvad de spiser i skolen. Hver anden har lyst til at spise mere sundt. 68 procent ved mere om, hvad der er sundt.

10.000 børn skal skabe bedre skolemåltider

Syv ud af ti elever ved mere om, hvad der er sundt, og hver anden elev vil spise sundere. Det er to af de konkrete resultater af et undervisningsforløb om mad og sundhed

Madmovers · 07-06-2018

 
Den obligatoriske eksamenslæsning på skolen skal gerne gavne både de fagligt dygtige elever og de elever, der ikke er så godt med fagligt, siger viceskoleleder Ebbe Weng, Sdr. Vang Skole.

Obligatorisk eksamens­læsning på skolen

Sdr. Vang Skole indfører obligatorisk lektielæsning for 9. klasse-eleverne på nogle af de dage, hvor der ikke er eksamen

Eksamenslæsning · 07-06-2018

 
MentorDanmark er gået sammen med algoritmeforskere fra Danmarks Tekniske Universitet og har udviklet et intelligent stykke software, som sikrer, at det altid er den rigtige vikar som kommer ind til de rigtige vikartimer ud fra en lang række parametre som fagprofil, kendskab og relation til klassen, erfaring, mellemtimer, pædagogiske præferencer m.m.

Ny teknologi vil ændre vikardækningen

Nyt koncept vil ikke kun spare landets skoler for en masse tid og bøvl i morgentimerne, men også løfte selve undervisningen i vikartimerne

MentorDanmark · 07-06-2018

 
I første omgang vil antimobbeprogrammet blive afprøvet i udvalgte kommuner, herunder Københavns og Billund kommuner.

Hele skolen skal involveres i kampen mod mobning

Alle på og omkring skolen skal være en del af indsatsen mod mobning. Det viser erfaringer fra udlandet, og det er kernen i Alliancen mod mobning

Alliancen mod mobning · 07-06-2018

 
Vores brug af mobiletelefonen har magt til at fjerne os fra hinanden, underminere læring og forkvakle børn og unges opfattelse af, hvad der er vigtigt i livet, mener Annette Prehn, sociolog og forfatter.

Skoler uden mobiltelefon er vejen frem

Det giver rigtig god mening at sætte klare rammer for elevers brug af mobiltelefoner, mener sociolog og forfatter Anette Prehn

Mobilfri skoler · 07-06-2018