Komponisten Hans Sydow optager sammen med børn lyde ude i naturen. Foto: Jens Hasse

At lære med lyd

Med en helt ny, gratis undervisnings-app kan man nu bruge lyd i undervisningen på en kreativ, lærerig og nem måde

Katrine Gregersen Dal, Dansk Komponistforening

Ved hjælp af appen Soundmap.dk kan elev­er optage, redigere og lave landkort af historier, lyde og musik og skabe deres helt egen lydkomposition. Appen er et værktøj for underviseren, ikke kun til musikundervisningen, men til mange forskellige fag, hvor man har lyst til at inddrage lyd.

Soundmap.dk stilles gratis til rådighed for skolerne, og for at skolerne kan arbejde med den optimalt, anbefales en forudgående introducerende workshop.

At se verden på en ny måde

En af de komponister, der allerede har benyttet sig af Soundmap.dk, og som også er én af de kreative kræfter bag, er komponisten Hans Sydow.

Hans Sydow har mange års erfaring i at arbejde med lydworkshops i folkeskolen. Med sin skabende tilgang bliver mødet med eleverne altid en kreativ dialog, og der opstår en anden undervisningssituation, end eleverne er vant til.

– For mig handler kunsten om at se og høre verden på ny. Ved at give eleverne nogle af de redskaber, jeg arbejder med, kan jeg måske give dem mulighed for at se verden på en ny måde, siger Hans Sydow.

Hans Sydow er en af de komponister, man kan få ud på sin skole til en introducerende workshop og få inspiration til at bruge Soundmap.dk.

Han står også bag pilotprojektet “Jeg kan huske® Skandinavien”, som er en del af Soundmap.dk og indeholder en række fælles nordiske hverdagshistorier fra danske, svenske og norske skolelever, ældre og indvandrere. Projektet fokuserer på det, vi har til fælles, frem for det, der gør os forskellige, og skaber dermed et naturligt grundlag for dialog.

Mødet med komponisten

Dansk Komponistforening har igennem flere år formidlet kontakt mellem komponister og lærere, der ønsker at få en komponist ud i klassen og bruge lyd og musik aktivt i undervisningen. Med Soundmap.dk kan lærerne beholde selve værktøjet og selv arbejde videre med lyd i undervisningen efter en introducerende workshop med en komponist. På den måde kan det kreative arbejde via appen leve videre i klassen efter komponistbesøget.

Workshopformen bliver et frisk pust i hverdagen, hvor man kan arbejde på tværs af eksisterende fag og timeinddelinger. Hos Dansk Komponistforening vil man gerne bidrage til at skabe forandring og oplevelser for skolebørn med konkrete møder med kunstnere, hvoraf der bliver skabt kreative udtryk og sat aftryk i læringen.

Dansk Komponistforening har desuden lavet undervisningsmaterialerne Lydfelt ,I danske komponisters værksteder og Fem spor i ny dansk musik, der introducerer børn til ny musik og komponisters måde at arbejde på.

Om Soundmap.dk

Målgruppe: 5.-6. klassetrin.

Soundmap.dk er en kreativ platform, hvor elever og lærere på en og enkel måde kan arbejde med lyd og fortællinger som udtryk og erfaringsform i undervisningen. I Soundmap.dk kan du optage, redigere og lave et landkort af historier, lyde og musik.

Soundmap.dk stilles gratis til rådighed for skolerne, men forudsætningen for at kunne bruge appen er, at lærerne skal introduceres til den på en workshop. Herefter kan skolerne selvstændigt arbejde videre med den.

Soundmap.dk er produceret af Reso­nance.dk i samarbejde med Dansk Kom­po­nistforening og med støtte fra Under­visningsministeriet.

Du kan downloade appen gratis fra App Store eller Google Play.

Læs mere på www.soundmap.dk.

Mød Dansk Komponistforening

Mød Dansk Komponistforening på Skolemessen 2017 i Scandinavian Congress Center i Aarhus, stand 324, den 27. april kl. 12.30-13.15, hvor komponist Hans Sydow præsenterer Soundmap.dk.

Randi Hedelund Jeppesen med et af hendes vigtigste IT-hjælpemidler; en smartphone. Foto: Cathrine Drud.

Jeg holder aldrig fri fra at være ordblind

Lærer trækker på egen erfaring som ordblind for at hjælpe børn med læsevanskeligheder

IT-hjælp til ordblinde · 23-11-2020

At få spist og få energi er afgørende for, om børnene trives i skolen både fagligt og socialt. Foto: Claus Rasmussen

Sæt spisepausen i fokus

Ved overgangen fra børnehave til skole er det vigtigt at være opmærksom på betydningen af en god spisepause, siger forsker

Mejeriforeningen · 23-11-2020

Undervisningsforløbet giver eleverne redskaber til at sætte ord på følelser og tale om relationer.

Det gør det lidt nemmere at forstå dem, man går i klasse med

Undervisningsforløbet Perspekt 2.0 giver eleverne redskaber til at sætte ord på følelser, løse konflikter og tale om forskellighed og relationer

Perspekt · 23-11-2020

Lise Sohl Jeppesen, udviklingskonsulent,  Dansk Skoleidræt.

Bevægelse i løbet af skoledagen: Sæt ind i undervisningstiden

Forskere fra Syddansk Universitet giver unikt indblik i skolebørns bevægelse under faglige lektioner, frikvarterer og i løbet af hele skoledagen. Især i undervisningstiden er der rum til forbedring. Få tips til enkle øvelser

Leg og bevægelse · 23-11-2020

Professor Arsen K. Mejlikov fra DTU-Byg International