Der er bidragter til alle elever, når honningen skal høstes.

Backstage hos bierne

Om sommeren åbner Bybi op for bistaderne på Københavns tage. Her kan elever selv få lov at høste honning

Gitte Roe Eriksen, redaktør

Bierne kan lære os meget. Om bæredygtig produktion. Om kommunikation. Om sanselighed, smag, duft og farver. Og om, hvad deres rolle i naturen er, og hvorfor vi skal passe på dem.

Hos Bybi i København kan man komme backstage hos bierne. Her produceres lokal honning i samarbejde med en række samarbejdspartnere, bl.a. har Københavns Kommunes Socialforvaltning støttet projektet ved at give plads til bistader på taget af Københavns Rådhus. Nu serveres de berømte Rådhuspandekager med rigtig rådhushonning!

Bybi har 20 bigårde fordelt over hele København. De fleste står på tagene eller i nærheden af de virksomheder, der samarbejdes med. Herfra flyver bierne ud i byens villahaver, parker, grønne lommer og altankasser og samler nektaren, der bliver til honning.

Honninghøst

Ud over at producere honning så laver Bybi også arrangementer, bl.a. for skoler.

– Faktisk har vi haft lige fra børnehaveklasser op til universitetsklasser, fortæller Penelope Thagaard, Product Manager hos Bybi.

De forskellige arrangementer er årstidsbestemt. Fx høstes der kun honning i perioden fra juni til september. Her bliver der hilst på bierne og skrællet, slynget og tappet honning. Imens fortæller Bybi, hvordan bierne laver honning, og hvad der gør honning fra byen til noget helt særligt.

– Det kan let indgå i en tværfaglig undervisning. Her er alt fra, hvordan et samfund er bygget, biernes arbejdsopgaver, til miljø, fødevareproduktion, matematik i forhold til, hvordan et bistade er bygget op, til hjemkundskab med opskrifter, lyder det fra Penelope Thagaard.

Men også entreprenørskab i forhold til, hvordan man starter en produktion op og prøver at sælge sin honning, kan indgå i undervisningen.

– Det kan kobles på kryds og tværs og tilrettelægges efter både alder og forskellige temaer. Og det er rigtigt spændende at formidle til skoleelever. De er sindssygt modige og nysgerrige, siger Penelope Thagaard.

Bybi har omkring 70 events om året. I forhold til at høste honning så har Bybi bidragter til alle.

Social inklusion

Det Bybi-honningen kan, ud over at skabe det søde, klistre­de stof, er at skabe en fortælling om et produkt, som også tager ansvar på andre punkter. Hjemløse, langtidsledige, asylansøgere og andre udsatte grupper bliver undervist i både biavl, honningproduktion og salg af produkter. Det handler nemlig også om social inklusion. Det er honning med hjertet. Bybi har fx i samarbejde med Dansk Røde Kors oplært asylansøgere i biavl og honningproduktion, og mange af kursusdeltagerne har efterfølgende været frivillige i Bybis honningfabrik.

www.bybi.dk

Seks ud af ti elever mener, at de efter forløbet har større indflydelse på, hvad de spiser i skolen. Hver anden har lyst til at spise mere sundt. 68 procent ved mere om, hvad der er sundt.

10.000 børn skal skabe bedre skolemåltider

Syv ud af ti elever ved mere om, hvad der er sundt, og hver anden elev vil spise sundere. Det er to af de konkrete resultater af et undervisningsforløb om mad og sundhed

Madmovers · 07-06-2018

Den obligatoriske eksamenslæsning på skolen skal gerne gavne både de fagligt dygtige elever og de elever, der ikke er så godt med fagligt, siger viceskoleleder Ebbe Weng, Sdr. Vang Skole.

Obligatorisk eksamens­læsning på skolen

Sdr. Vang Skole indfører obligatorisk lektielæsning for 9. klasse-eleverne på nogle af de dage, hvor der ikke er eksamen

Eksamenslæsning · 07-06-2018

MentorDanmark er gået sammen med algoritmeforskere fra Danmarks Tekniske Universitet og har udviklet et intelligent stykke software, som sikrer, at det altid er den rigtige vikar som kommer ind til de rigtige vikartimer ud fra en lang række parametre som fagprofil, kendskab og relation til klassen, erfaring, mellemtimer, pædagogiske præferencer m.m.

Ny teknologi vil ændre vikardækningen

Nyt koncept vil ikke kun spare landets skoler for en masse tid og bøvl i morgentimerne, men også løfte selve undervisningen i vikartimerne

MentorDanmark · 07-06-2018

I første omgang vil antimobbeprogrammet blive afprøvet i udvalgte kommuner, herunder Københavns og Billund kommuner.

Hele skolen skal involveres i kampen mod mobning

Alle på og omkring skolen skal være en del af indsatsen mod mobning. Det viser erfaringer fra udlandet, og det er kernen i Alliancen mod mobning

Alliancen mod mobning · 07-06-2018

Vores brug af mobiletelefonen har magt til at fjerne os fra hinanden, underminere læring og forkvakle børn og unges opfattelse af, hvad der er vigtigt i livet, mener Annette Prehn, sociolog og forfatter.

Skoler uden mobiltelefon er vejen frem

Det giver rigtig god mening at sætte klare rammer for elevers brug af mobiltelefoner, mener sociolog og forfatter Anette Prehn

Mobilfri skoler · 07-06-2018