Med de rette lofstplader kan man sikre en god lyd og frisk luft, der begge er med til at styrke læringen. Foto: Thomas Mølvig.

Lys, lyd og luft styrker læringen i Roskilde

En kombination af totalrenovering og nybygning har gjort Klostermarksskolen i Roskilde til en mere helstøbt skole. Loftsventilation, akustikplader og masser af dagslys skaber grobund for et inspirerende og dynamisk læringsmiljø

Da de første elever tog Klostermarksskolen i brug i 1963, kunne de glæde sig over en helt ny skole, der på mange måder var forud for sin tid. Skolen var tegnet af den verdensberømte arkitekt Henning Larsen, og arkitekturen bød på fremsynet betonbyggeri i ét plan med flade tage. Dagslyset havde høj prioritet i alle lokaler, og en central korridor gjorde det nemt at komme rundt på skolen.

Efter næsten 50 års tro tjeneste var bygningen dog ved at være nedslidt og betonen i dårlig forfatning. Desuden var der i mellemtiden sket store teknologiske fremskridt inden for ventilation og akustik – og samtidig havde flere forskere dokumenteret, hvor stor betydning et godt indeklima har for læring og arbejdsmiljø. Det var nødvendigt at gå radikalt til værks og rive næsten halvdelen af de 12.000 m2 ned, så skolen kunne totalrenoveres og genopstå i en ny og mere tidssvarende version.

En forvandlet skole

I dag er skolen fuldstændig forvandlet. Omkring 4.500 m2 er nybygning, og resten er renoveret. Hovedindgang­en er flyttet og indrammes af en ny tilbygning i to etager. Den nye fløj omkranser skolegården og binder skolen sammen med det store grønne område mod sydvest.

Ved at tænke skolen som en by med et centralt torv og små lokale pladser har JJW Arkitekter skabt både et fællesskab, der omfatter hele skolen, og små lokalmiljøer. Indskoling, mellemtrin og udskoling har fået hver deres bygningsområde, som er indrettet og tilpasset den enkelte aldersgruppe.

Bedre indeklima i klasserne

Indenfor er det gode lys­indfald bevaret, og et Troldtekt-ventilationsloft sørger for god akustik og frisk luft, som fordeles jævnt i lokalerne. Troldtekt har leveret omkring 2.000 m2 ventilationslofter til skolen.Dermed er der taget højde for at forebygge de store problemer med dårligt indeklima, som plager mange, især ældre, danske skoler. Alene i Aarhus er der reno­veret adskillige skoler, hvor man har benyttet sig af Troldtekt-ventilation. For at kunne implementere denne ventilations­løsning kræver det, at man kan lave et nedhængt loft med 200 mm luft over, så der er plads til installationer over loftet.

Flere undersøgelser, bl.a. et DTU-forsøg fra Vallensbæk Skole, dokumenterer, at god luftkvalitet netop øger elevernes indlæring markant.

Forsøgene fra Vallensbæk Skole er beskrevet i et Plan C-produktkatalog, der kan downloades fra www.plan-c.dk.

Frisk luft har effekt som et ekstra skoleår

Luften i et lokale er afgørende for, hvor effektivt kroppen og hjernen fungerer, og derfor giver det markante gevinster for indlæringen at nedbringe mængden af CO2 i undervisningslokaler. DTU udførte i 2011 et Plan C-forsøgsprojekt på Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret samme type Troldtekt-ventilationsloft som på Klostermarksskolen i Roskilde. Og resultaterne var overbevisende: I det forbedrede indeklima nåede eleverne 5 % flere opgaver og lavede halvt så mange fejl.

– Når vi sammenholder de to resultater, når vi frem til, at eleverne klarer sig 10 % bedre i den gode luftkvalitet. Set over et helt skoleforløb på ti år svarer det jo til et års ekstra læring, siger ph.d. Søren Terkildsen, der udførte forsøget for DTU Byg.

Om Troldtekt-ventilation

Troldtekt-ventilation kombinerer god akustik med frisk luft. Løsningen er opbygget af passive og aktive Troldtekt-plader, og luften blæses ind gennem de aktive plader. Ventilationsanlægget er skjult over loftet, så der ikke er synlige ventilationsrør i lokalet.

Fladen til indblæsning af frisk luft er væsentligt større end med traditionelle ventilationskanaler. Det sikrer en jævn luftfordeling, som hverken støjer eller giver træk – og energiforbruget er omtrent det halve af andre ventilationsløsninger, fordi den friske luft indblæses ved et lavt tryk.

Troldtekt-akustikplader er fremstillet af naturmaterialerne træ og cement. Troldtekt har gode akustiske og brandtekniske og indeklimamæssige egenskaber.

www.troldtekt.dk

Nyere forskning viser, at børnene kan skrive sig til faglig viden. Så skrivning er ikke alene et anliggende for dansklæreren, men også for de andre faglærere.

Skrivning er vejen til læring og oplevelser

Det hjælper gevaldigt på elevernes indlæring, hvis de hurtigt lærer at skrive. Derfor skal de ifølge en ekspert tidligt arbejde med skrivning i alle fag

Gyldendal Uddannelse · 23-05-2019

Den sunde og klimavenlige madkasse

Hvordan laver man klimavenlig mad? Det vil Coop gerne have skolebørn til at arbejde med i et landsdækkende projekt

Coop · 23-05-2019

Survive. eleverne får historien om de første mennesker, der levede i det landskab, vi kalder Danmark i dag.

Kan oldtidens folk inspirere os til at overleve i dag?

Hvad med at tage på læringslejr på Nationalmuseets besøgssteder – kan vi tage ved lære af oldtidens folk? Eller besøg vikingerne, som vi tror, de var for 1000 år siden

Nationalmuseet · 23-05-2019

37 % af børn og unge i sorg synes ikke, at deres klasselærer har været god til at tale med dem om dødsfaldet eller sygdommen

Døden er da noget, vi taler om

To ud af tre børn i sorg taler aldrig eller sjældent med nogen om, hvordan de har det – en mediekonkurrence til efteråret for elever i 6.-10. klasse skal bryde tabuet om døden

Mary Fonden · 23-05-2019

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019