Med de rette lofstplader kan man sikre en god lyd og frisk luft, der begge er med til at styrke læringen. Foto: Thomas Mølvig.

Lys, lyd og luft styrker læringen i Roskilde

En kombination af totalrenovering og nybygning har gjort Klostermarksskolen i Roskilde til en mere helstøbt skole. Loftsventilation, akustikplader og masser af dagslys skaber grobund for et inspirerende og dynamisk læringsmiljø

Da de første elever tog Klostermarksskolen i brug i 1963, kunne de glæde sig over en helt ny skole, der på mange måder var forud for sin tid. Skolen var tegnet af den verdensberømte arkitekt Henning Larsen, og arkitekturen bød på fremsynet betonbyggeri i ét plan med flade tage. Dagslyset havde høj prioritet i alle lokaler, og en central korridor gjorde det nemt at komme rundt på skolen.

Efter næsten 50 års tro tjeneste var bygningen dog ved at være nedslidt og betonen i dårlig forfatning. Desuden var der i mellemtiden sket store teknologiske fremskridt inden for ventilation og akustik – og samtidig havde flere forskere dokumenteret, hvor stor betydning et godt indeklima har for læring og arbejdsmiljø. Det var nødvendigt at gå radikalt til værks og rive næsten halvdelen af de 12.000 m2 ned, så skolen kunne totalrenoveres og genopstå i en ny og mere tidssvarende version.

En forvandlet skole

I dag er skolen fuldstændig forvandlet. Omkring 4.500 m2 er nybygning, og resten er renoveret. Hovedindgang­en er flyttet og indrammes af en ny tilbygning i to etager. Den nye fløj omkranser skolegården og binder skolen sammen med det store grønne område mod sydvest.

Ved at tænke skolen som en by med et centralt torv og små lokale pladser har JJW Arkitekter skabt både et fællesskab, der omfatter hele skolen, og små lokalmiljøer. Indskoling, mellemtrin og udskoling har fået hver deres bygningsområde, som er indrettet og tilpasset den enkelte aldersgruppe.

Bedre indeklima i klasserne

Indenfor er det gode lys­indfald bevaret, og et Troldtekt-ventilationsloft sørger for god akustik og frisk luft, som fordeles jævnt i lokalerne. Troldtekt har leveret omkring 2.000 m2 ventilationslofter til skolen.Dermed er der taget højde for at forebygge de store problemer med dårligt indeklima, som plager mange, især ældre, danske skoler. Alene i Aarhus er der reno­veret adskillige skoler, hvor man har benyttet sig af Troldtekt-ventilation. For at kunne implementere denne ventilations­løsning kræver det, at man kan lave et nedhængt loft med 200 mm luft over, så der er plads til installationer over loftet.

Flere undersøgelser, bl.a. et DTU-forsøg fra Vallensbæk Skole, dokumenterer, at god luftkvalitet netop øger elevernes indlæring markant.

Forsøgene fra Vallensbæk Skole er beskrevet i et Plan C-produktkatalog, der kan downloades fra www.plan-c.dk.

Frisk luft har effekt som et ekstra skoleår

Luften i et lokale er afgørende for, hvor effektivt kroppen og hjernen fungerer, og derfor giver det markante gevinster for indlæringen at nedbringe mængden af CO2 i undervisningslokaler. DTU udførte i 2011 et Plan C-forsøgsprojekt på Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret samme type Troldtekt-ventilationsloft som på Klostermarksskolen i Roskilde. Og resultaterne var overbevisende: I det forbedrede indeklima nåede eleverne 5 % flere opgaver og lavede halvt så mange fejl.

– Når vi sammenholder de to resultater, når vi frem til, at eleverne klarer sig 10 % bedre i den gode luftkvalitet. Set over et helt skoleforløb på ti år svarer det jo til et års ekstra læring, siger ph.d. Søren Terkildsen, der udførte forsøget for DTU Byg.

Om Troldtekt-ventilation

Troldtekt-ventilation kombinerer god akustik med frisk luft. Løsningen er opbygget af passive og aktive Troldtekt-plader, og luften blæses ind gennem de aktive plader. Ventilationsanlægget er skjult over loftet, så der ikke er synlige ventilationsrør i lokalet.

Fladen til indblæsning af frisk luft er væsentligt større end med traditionelle ventilationskanaler. Det sikrer en jævn luftfordeling, som hverken støjer eller giver træk – og energiforbruget er omtrent det halve af andre ventilationsløsninger, fordi den friske luft indblæses ved et lavt tryk.

Troldtekt-akustikplader er fremstillet af naturmaterialerne træ og cement. Troldtekt har gode akustiske og brandtekniske og indeklimamæssige egenskaber.

www.troldtekt.dk

Professor Arsen K. Mejlikov fra DTU-Byg International

Rigtig ventilation giver næring til hjerne og krop

Effektiv indlæring er i skolerne sparet væk i bestræbelserne på energiøkonomisk gevinst. De offentlige bygninger har over de seneste 50 år tabt pusten efter gennemgribende fokus på tætning og isolering

KE Fibertec & Vent2U · 23-09-2020

Lokal brobygning mellem den lokale folkeskole og eksempelvis det stedlige gymnasium kan betyde meget for at højne fremmedsprogene.

Brobygning for at styrke fremmedsprog i undervisningen

Det Nationale Center for Fremmedsprog, NCFF, har snart eksisteret i to år. To spændende og mildt sagt begivenhedsrige år, hvor der er igangsat en lang række projekter og initiativer, der skal være med til at løfte fremmedsprogene

Det Nationale Center for Fremmedsprog · 22-09-2020

Lynguide til mentalisering