Digital mobning er fulgt med i brugen af digitale læremidler. Foto: Mette Johnsen.

Digital mobning

Digital mobning kræver nytænkning af både mobbebegrebet og indsatserne imod mobning. Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, har i en undersøgelse spurgt børnene selv

Digital mobning er ofte anonym. Digital mobning kan ikke kontrolleres. Digital mobning er en del af mange børns hverdag.

Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har gennemført en undersøgelse blandt elever i 7., 8., og 9. klasse om deres oplevelser med digital mobning. Eleverne fortalte om ubehagelige og anonyme sms’er, hadegrupper på Facebook, grænseoverskridende spørgsmål på Ask.fm og private billeder på afveje.

– De var alle enige om, at digital mobning er et område med behov for øget fokus. Vi konstaterer samtidig, at digital mobning er børnenes problem, men i høj grad de voksnes ansvar, siger Jannie Moon Lindskov, centerleder på DCUM.

Kampen om “likes”

“Hvorfor han gjorde det? Det var vel fordi han gerne ville op i rang, så han følte, at han var nødt til at gøre det”, svarer en 13-årige pige på spørgsmålet om, hvorfor en dreng har mobbet hendes veninde over Facebook.På sociale medier oplever eleverne en heftig kamp om opmærksomhed, hvor vinderne er dem, der høster flest likes og flest følgere. Hvis man er populær, er man ofte meget populær, og hvis man er upopulær, er man ofte meget upopulær.

Er bange for at gøre noget forkert

“Man ryger bare helt ned. Det er meget hårdt at være i”, fortæller en 13-årig dreng om sine oplevelser med digital mobning.

Han modtog for nylig anonyme sms’er med ubehageligt indhold. Han ved stadigvæk ikke, hvem der stod bag, og er selv overrasket over, hvor meget det kom til at fylde for ham, og han er blevet bange for, hvad han selv poster på nettet. Flere siger, at de er blevet så bange for at gøre noget forkert, at de næsten ikke tør poste noget længere, og at de er meget forsigtige med at trykke på like-knappen. Det oplever de selv som problematisk, netop fordi internettet er en så vigtig arena for dem. Flere fortæller, at konflikter i den digitale verden har ført til hovedpine eller ondt i maven, og at det har været svært at koncentrere sig i skolen.

Skolens indsats er vigtig

Mange af børnene i DCUM’s undersøgelse fortæller, at lærerne i skolen ikke er i stand til at hjælpe dem. Når hjælpen fra de voksne mangler, tyr eleverne ofte til selvforsvar og svarer igen med samme tone, eller tyr til alliancer med dem, der kan forsvare dem, nemlig andre elever.

– Det er dog ikke overraskende, at mange lærere mangler denne viden. Digital mobning er et relativt nyt fænomen og ikke noget, lærerne kender fra deres egen opvækst. Men efterhånden som hverdagen bliver mere digital, bliver skolernes fokus på digital dannelse stadig vigtigere, siger Jannie Moon Lindskov. Og fortsætter:

– Skolerne skal sætte tidligt ind og iværksætte undervisningsforløb i webetik. Forældrene skal inddrages, og både skolen og den enkelte klasse bør lave regelsæt for digital adfærd. Det kan DCUM’s eksperter hjælpe med, slutter Jannie Moon Lindskov.

Læs mere og se DCUM’s undersøgelse på dcum.dk/digitalmobning.

Hvordan adskiller digital mobning sig fra anden mobning?

Anonymitet Meget af den digitale mobning foregår anonymt, og når børnene ikke ved, hvem eller hvor mange der har været med til at skrive de ubehagelige beskeder, kan det give ekstra meget usikkerhed.Stopper ikke Digital mobning foregår et sted, hvor børnene hele tiden opholder sig, også uden for skoletid, og de kan derfor ikke undslippe mobningen. Hvis de slukker telefon­en eller computeren, dukker beskederne op, så snart de tænder den igen, og det kan give følelsen af ikke at kunne undslippe.

Eksponering Mobningen foregår et offentligt sted, hvor “alle” kan læse med. Det kan forstærke usikkerheden og følelsen af at miste kontrol.Flydende roller I digitale konflikter er rollerne ofte flyd­ende. Det er ofte de samme børn, som mobber og bliver mobbet, og det er ikke nemt at placere skyld.

Inspiration til kreative frilæsningsaktiviteter

Nyt konceptkatalog fra eReolen Go giver gode tips til, hvordan man kan arbejde med digital litteratur

eReolen · 10-06-2020

Foto: Nanna Kreutzmann

Få inspiration til at udforske naturens små Krible Krable dyr

Det er højsæson for at gå på opdagelse blandt naturens dyr og insekter. Krible Krable dyrene myldrer rundt lige uden for døren, og det giver lærere de bedste betingelser for at pirre alle børns gryende naturvidenskabelige dannelse

Krible-Krable · 08-06-2020

Nye tider for skolerejserne

Snart kommer vi til at rejse igen, men hvad vil der ske med vores rejsemønstre og især skolerejser på grund af Corona?

Alfa Travel · 08-06-2020

Rengøringsassistenterne Sebastian Simon og Ionela Florentina Simon sammen med kundechef Camilla Oldhøj på Nørre Jernløse skole ved Holbæk.

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for Corona

Da den britiske premierminister Boris Johnson blev udskrevet fra intensiv, rettede han en varm tak til to sygeplejersker; Jenny fra New Zealand og Luis fra Portugal.

Rengøring · 08-06-2020

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

At være lærer under Corona

Nogle børn er ekstra hårdt ramt af Coronakrisen, som har påvirket forskelligt og kan trække spor længe efter, det værste tilsyneladende er overstået

Det Nationale Sorgcenter · 08-06-2020