Life Kinetik består af en række øvelser, der udfodrer hjernen.
Life Kinetik består af en række øvelser, der udfodrer hjernen.

5.Z fik hjernetræning på skemaet

På Rødkilde Skole i Vanløse har man afprøvet et projekt med Life Kinetik for at skærpe koncentrationen og indlæringen

I 5.Z på Rødkilde Skole i Vanløse havde man problemer med koncentrationen og indlæringen. Københavns Kommune traf en beslutning og valgte at gribe tingene lidt anderledes an. Man valgte at prøve et kortvarigt projekt med Life Kinetik over fem uger, med 2 × 45 min’s træning hver uge.

– Både eleverne og jeg har haft stor gavn af Life Kinetik-forløbet. Jeg er ikke i tvivl om, at forløbet har været medvirkende til den progression, både jeg og teamets andre lærere oplever, både i forhold til den generelle trivsel og de indbyrdes konflikter, klassen tidligere var meget præget af. Konflikterne er blevet meget færre og mindre voldsomme, hvilket også eleverne giver udtryk for. Støjniveauet er faldet mærkbart, færre har hovedpine og koncentrationsbesvær. De er blevet bedre til at lege sammen, deres legeadfærd har ændret sig til at være mere organiseret og fysisk (de spiller ofte bordtennis frem for at “gå rundt”), fortæller Louise Schjern Guldborg, klasselærer i 5.Z på Rødkilde skole.

De forskellige øvelser udfordrede bl.a. klassens hierarki, hvilket var “besværligt”, men velkomment, og en rigtig god åbning for Louise Schjern Guldborg til bedre at kunne arbejde med elevernes egne, men også fælles ressourcer.

Læring i hjernens opbygning

Hos Life Kinetik i Danmark uddannes lærere og pædagoger som Life Kinetik-trænere. Uddannelsen på tre dage giver lærerne og pædagogerne en grundviden om hjernens opbygning, øjnenes opbygning samt træningens sammensætning. Efter den korte uddannelse er læreren eller pædagogen klar til at begynde træningen i skolen eller på institutionen.

– Vi har netop åbnet vores nye Life Kinetik-center i Herlev, og det er primært her, vi uddanner, men vi oplever også, at flere skoler vælger at samle min. 15 deltagere, og så tager vi ud på skolerne og gennemfører uddannelsen på selve skolen, fortæller Tina Nielsson, ejer, Life Kinetik Danmark.

Træningskoncepter er populært, fordi det giver lærerne og pædagogerne en mulighed for at “klæde” eleverne godt på til den kommende undervisning. Når eleverne i klasserne udnytter hjernens potentiale bedre, gør det undervisningen og indlæringen enklere for underviseren.

– Vores koncept har nu ti års forskning bag sig, og gennem test er det bevist gang på gang, at vores træning virker. Vi danner faktisk flere forbindelser i hjernen, når vi træner Life Kinetik, og den effekt, det får for hver enkel deltager, er mærkbar. Alle, der træner Life Kinetik, oplever en forbedring, forsikrer Tina Nielsson.

Da vi alle er forskellige, og vores hjerner er forskellige, så oplever vi også effekten af træningen forskelligt, men i disse områder har det vist sig, at 98 %­ af deltagerne oplever en forbedring med hensyn til:

  • Koncentration.
  • Multitasking.
  • Mindre stress.
  • Bedre selvværd.

Forældre og sport

Hos Life Kinetik oplever man også at blive kontaktet af forældre, som kan se, at denne form for træning er brugbar i forhold til deres barn.

– Det kan være forældre til børn, der fx lider af koncentrationsbesvær; børn, som har svært ved at indordne sig i skolen eller børn med ADHD og lign., fortæller Tina Nielsson.

Også i sportsverdenen benyttes Life Kinetik meget. Med Liverpool FC, FC Bayern München, Ronaldos fodboldskole, det danske håndboldlandshold, det tyske fodboldlandshold og Virum-Sorgenfri Håndboldklub som tidligere og nuværende kunder er Life Kinetik-konceptet meget anerkendt i sportsverdenen. I Danmark er der fokus på alle de frivillige sportsforeninger. Målet er, at Life Kinetik bruges som et supplement til den eksisterende træning i klubberne og som holdundervisning i foreninger.

Da Life Kinetik er for alle, ung som gammel, giver det mening, at træningen også bruges til ældre mennesker, som en forebyggende træning mod demens og Alzheimers.

I virksomheder bruges Life Kinetik som en daglig pause, hvor medarbejderne får trænet hjernen og grinet sammen. Da effekten af træningen bl.a. nedsætter kortisolniveauet i kroppen, bruges træningen som en forebyggelse mod stress og sygdom.

Life Kinetik-træning

Life Kinetik er et program, der er sammensat af flere komponenter. Programmet indeholder træning af øjnene, kognitiv træning og koordinationstræning. Grundlæggende for programmet er, at man træner øvelser, man ikke er vant til, at man hele tiden ændre øvelsen, og at man har det sjovt.

En øvelse kunne være:

  • Kast to EDU bolde (ærtepose) lige op og ned.
  • Når det fungerer, kastes boldene lige op, mens armene krydses og du griber med krydset arme.
  • Med krydset arme kaster du boldene lige op, armene tilbage til udgangspunkt og grib boldene.

Det vigtigste, når man træner Life Kinetik, er, at man bliver ved med at prøve og har det sjovt, mens man prøver. 

www.lifekinetik.dk

Seneste artikler

 
Janne Hedegaard, chef for Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge.

Inklusion skal mindske ulighed og styrke fællesskabet

Inklusion skal sætte alle skolens elever i stand til at magte sociale og faglige fællesskaber, men det kræver også, at skolen rummer forskellige former for viden og kompetencer

Inklusion · 24-02-2020

Er det sundt for barnet at bruge så meget tid foran skærmen? Det spørgsmål sætter mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier, under debat ved foredrag rundt om i landet.

Tænk over dit barns skærmtid

Foruroligende forskning viser, at intensiv brug af skærme ikke blot sløver, men også risikerer at hæmme udviklingen af hjernen. KLF, Kirke & Medier, tilbyder at tage emnet under debat ved foredrag på skoler

Debat · 24-02-2020

Eleverne sidder med hver deres Chromebook og skriver på livet løs.

Ny metode til skriftsprogsundervisning af de yngste børn

De yngste elever i skolen bliver bedre til at skrive, hvis de kan høre, hvad de skriver, mens de skriver

Lytteskrivning · 24-02-2020

 
Her er et eksempel på et klasselokale efter en ændret indretning.

Få bedre trivsel, ro og overskud ved en ny organisering af skoledagen

Sådan lyder tilbuddet fra lærer, forfatter og kursusholder Karina Winther, der er ophavsmanden til filosofien Ugeskemarevolutionen

UgeskemaRevolutionen · 24-02-2020

 

Det kontantløse samfund rykker ind på skolerne

Med det kontantløse betalingskoncept Skolepenge.dk kan skolen slippe for bøvl og uhygiejniske kontanter og samtidig ruste eleverne til en kontantfri fremtid

Betalingsmidler · 24-02-2020