Fangefodbold og mordgåder

Brug 24 timer i det tidligere statsfængsel, der i dag er en kulturinstitution med bl.a. museum og vandrehjem

Af: 

Liane Brandt, daglig leder af SleepIn Fængslet

Fængslet i Horsens har mulighed for at give elever en unik oplevelse, hvis man ønsker en lejrskole, der er lidt anderledes. Oplevelsen af at være bag tremmer giver et bedre sammenhold og en sammenhørighed i klassen. Derudover får eleverne viden om det danske retssystem ved at besøge Fængselsmuseet, der har verdens største samling af fængselsgenstande.

Der kan også opleves aftenstemningens projektørlys og spændende lyde på en gåtur i fængselsgården.

Der tilbydes aktiviteter i dele af fængslet, som fx at deltage i opklaring af en mordgåde, hjælpe fængselsbetjentene med at opklare et flugtforsøg eller hjælpe en fange med at blive benådet. Det er også muligt at arbejde som nogen af de fanger, der har siddet i Horsens Statsfængsel, nemlig ved at samle klemmer. Hvem i klassen kan samle flest klemmer? Eller hvad med en gang fangefodbold?

Fængslet kan tilbyde aktiviteter for alle alderstrin med et program, der er tilpasset efter ønsker og børn.

Sov i fængselscelle

Sov sammen med kammeraterne i en fængselscelle, og oplev at være ”lukket” inde. I den gamle sygeafdelingen er cellerne renoveret, så de opfylder kravene for at kunne huse overnattende gæster. Men meget er alligevel bevaret, som da cellerne blev brugt af fangerne. Den gamle radio virker stadigvæk. Sengen, stolene, lamperne og vasken er autentisk fængselsinventar. I alle cellerne finder man en historie om en af fangerne, der har været indlagt på sygeafdelingen.

Dagliglivet bag tremmer

Med udgangspunkt i konkrete fangers historier kommer eleverne tæt på hverdagen i et nutidigt fængsel. Eleverne oplever den autentiske stemning i besøgslokaler, isolations­gang, cellegangen, et køkken, et opholdsrum og fængselskirken. Rundvisningen udfordrer elevernes evner og færdigheder til at forstå andres levevilkår og giver indsigt i fængselsstraffens konsekvens – for fange, familie og samfund. Rundvisningen er dialogbaseret, og formidleren afstemmer indholdet efter klassens behov, men sikrer overordnet, at eleverne får indsigt i straf i Danmark og hverdagen i et nutidigt fængsel.

Rundvisningen kan sagtens stå alene, men kan med fordel indgå som en del af et undervisningsforløb, fx et af de forløb, der ligger på www.ejail.dk.

Syv fængselsaktiviteter

I Fængslet er der en række aktiviteter, klassen kan deltage i.

  • Crime Mystery. Deltagerne skal opklare et indbrud. Deltagerne skal efterforske sagen og bl.a. tjekke fingeraftryk, mistænktes netprofiler og se afhøringer af mistænkte. Opstart i fællesskab med at se en video, derefter deles elev­erne i hold og går rundt på fængslet og besøger forskellige steder, hvor de finder spor.
  • Mini Murder Mystery. Deltagerne skal opklare et mord. Opstart i fællesskab, hvorefter deltagerne bliver inddelt i mindre hold. Holdene skal rundt og besøge fire forskellige mistænkte og ved hjælp af informationer fra de mistænkte­ finde morderen.
  • Klemmeworkshop. At fremstille klemmer var et af de jobs, som de indsatte tjente penge ved. Deltagerne skal lære at samle klemmer. Derefter deles deltagerne i hold. Holdene konkurrerer om, hvem der kan fremstille flest klemmer. Der er en lille præmie til det bedste hold.
  • Fangefodbold. Fangefodbold er ligesom almindelig fodbold, dog med den variant, at her er deltageren lænket fast til en pløk. Hver spiller får en lænke, alt efter hvor gode de er til at spille fodbold. De gode en kort lænke, de knap så gode en længere lænke. Fangefodbold er en god aktivitet, hvor de voksne også kan deltage. Sjovt at spille og sjovt at se på.
  • Benådningsbrevet. Deltagerne får et benådningsbrev, som de skal udfylde korrekt for at komme ud fra fængslet igen. Oplysningerne finder deltagerne rundt i fængsels­gård­en (ti opgaver).
  • Samarbejdsopgave/aftensmad – Alcatraz-gryde. Deltag­erne får udleveret opskrift, materialer, et bålsted. Hver gruppe laver en gryderet (kødsovs, pasta og gulerodssalat). Efter spisning, som foregår udendørs, skal der vaskes op.
  • Samarbejdsopgave/aftensmad – San Quentin-bøf. Deltagerne får udleveret opskrift, materialer, et bålsted. Hver deltager laver deres egen bøf (bøf, kartofler og diverse grøntsager). Efter spisning, som foregår udendørs, skal der vaskes op.

”Vi har alle haft den mest spændende, hyggelige og lærerige lejrtur nogensinde! Alle eleverne taler stadig om deres tur i fængsel. Det bedste indslag var Mini Murder Mystery om aftenen, hvor vi voksne fik tildelt roller. Så skulle eleverne finde og afhøre os, for at finde frem til morderen. Sikke en retssag vi sluttede af med, hvor eleverne skulle argumentere for deres anklager og teorier!”

Kristina Clausen, på vegne af forældrerådet i 7.A, Lillebæltsskolen i Middelfart

Seneste artikler

 
En kuglestol, kuglevest eller kuglepude, hvor kuglerne trykker dybt i muskulaturen, og tyngden stimulerer leddene.

Sansestimulation – en hjælp til børn med angst og uro

Hver femte elev i indskolingen har en sanseforstyrrelse, som kan være årsag til angst, uro og dårlig koncentration. Målrettet sansestimulation vil kunne forbedre mange børns evne til at deltage i skolens aktiviteter

Protac · 14-10-2019

 
Det er især grej til undersøgelser af dyr og insekter, som lærerne søger om – eksempelvis bestemmelsesduge, fiskenet, akvarier og kasser til insekter.

Populært med undervisning i det fri

Skoleklasser over hele landet har i et hidtil uset tempo sendt ansøgninger til Nordea-fondens udeskolepulje

Nordeafonden · 30-09-2019

Stifter og leder af Den Frie Digitale Skole, Anni Pilgaard Christiansen

Online undervisningstilbud til elever med skoleudfordringer

Den Frie Digitale Skole er et online alternativ til grundskole-elever, som ikke kan gøre brug af det almindelige skoletilbud – f.eks. på grund af skolevægring

Den Frie Digitale Skole · 30-09-2019

 

57.000 børn og unge undersøger plastforurening

Elever i skoler og gymnasier landet over vil i årets Masseeksperiment udføre verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening. Resultaterne vil give afgørende nye data om omfanget og typen af plastforureningen i Danmark

Masseeksperimentet · 30-09-2019

 
Ny uddannelsesportal byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler og virkelighedsnære cases.

Ny uddannelsesportal om madspild

Madspildsvirksomheden Too Good To Go rykker nu helt ind i klasseværelserne med lanceringen af en ny portal med masser af undervisningsmateriale

Too Good To Go · 30-09-2019