Ved jordskælvet i Nepal fik mange familier deres hjem ødelagt.
Ved jordskælvet i Nepal fik mange familier deres hjem ødelagt.

Katastrofer i børnehøjde

act KATASTROFE er et nyt undervisningsmateriale fra Røde Kors, der handler om store og små katastrofer ude i verden og hjemme i Danmark

Af: 

Morten Schwarz Lausten, Røde Kors

Tiårige Regitze fra Frederikssund oplevede familiens hus blive oversvømmet. 12-årige Surabs familie fik ødelagt deres hus ved jordskælvet i Nepal. Og så er der 11-årige Oliver fra Hammerum, der reddede sin søsters liv, da hun gik igennem isen.

Heldigvis bliver lillesøster reddet af Oliver, fordi han handlede med det samme. Det er lige præcis denne opmærksomhed på vores omgivelser, klassekammeraterne og medmennesker, Røde Kors gerne vil fremme, samtidig med, at act KATASTROFE giver en masse viden om vores vilde natur, der jo nogle gange går amok i form af jordskælv, oversvømmelser, tørke mv. Både i Danmark og ude i verden.

Store og små katastrofer

Som titlen på undervisningsmaterialet siger, handler materialet både om de store, altødelæggende katastrofer som jordskælv, men også de helt nære katastrofer, som danske børn kan komme ud for.

Gennem interview, dilemma-spil og faktuel viden bliver børnene klogere på fremtidens katastrofer, og hvordan Røde Kors arbejder med katastrofeforebyggelse. Børnene får også konkrete redskaber til, hvordan man kan hjælpe en ven, der har oplevet noget voldsomt. Et afsnit i undervisningsmaterialet introducerer eleverne til livreddende førstehjælp, hvor det at handle, når man ser en ulykke, er helt centralt. Og det var jo lige det, Oliver så heltemodigt gjorde.

Gode venner

act KATASTROFE kredser altså også om den mere usynlige hjælp. At eleverne er nødt til at være opmærksomme på sine klassekammerater, så problemer og udfordringer ikke udvikler sig til konflikter. Som sagt: At vi passer på hinanden og støtter, hvis en af vennerne har oplevet noget voldsomt. Det er det, der kendetegner et stærkt samfund. Altså, at vi alle sammen bliver bedre til at forebygge katastrofer. Både de helt nære af slagsen i klasseværelset, hvor det gælder om at være gode venner og behandle ALLE ordentligt, og de voldsomme, altødelæggende katastrofer ude i verden. For sådan arbejder Røde Kors i forbindelse med fx jordskælv, oversvømmelser eller hungersnød: Først yder Røde Kors førstehjælp, uddeler nødrationer, skaffer rent vand og husly, men hurtigt derefter går arbejdet i gang med at sørge for, at en krise – næste gang, den opstår i det pågældende land eller område – ikke udvikler sig i samme grad.

Den gode nyhed i den sammenhæng er, at selv om antallet af naturkatastrofer er støt stigende, er antallet af ofre for dem det laveste i ti år. Netop på grund af forebyggelse.

Om act KATASTROFE

  • act KATASTROFE matcher Forenklede Fælles Mål inden for en række fag, bl.a. dansk og natur/teknologi.
  • act KATASTROFE er målrettet mellemtrinnet, men ældre klassetrin kan sagtens anvende materialet.
  • Udførlig lærervejledning med masser af opgaver og forslag til emneuge følger med.
  • Et temasite med katastrofequiz, film og mere viden supplerer det trykte materiale.
  • Undervisningsmaterialet er gratis, da det er finansieret af Undervisningsministeriets Udlodningsmidler.
  • Bestil materialet på www.rødekors.dk/skole/katastrofe fra den 1. marts 2016.

Seneste artikler

 
En kuglestol, kuglevest eller kuglepude, hvor kuglerne trykker dybt i muskulaturen, og tyngden stimulerer leddene.

Sansestimulation – en hjælp til børn med angst og uro

Hver femte elev i indskolingen har en sanseforstyrrelse, som kan være årsag til angst, uro og dårlig koncentration. Målrettet sansestimulation vil kunne forbedre mange børns evne til at deltage i skolens aktiviteter

Protac · 14-10-2019

 
Det er især grej til undersøgelser af dyr og insekter, som lærerne søger om – eksempelvis bestemmelsesduge, fiskenet, akvarier og kasser til insekter.

Populært med undervisning i det fri

Skoleklasser over hele landet har i et hidtil uset tempo sendt ansøgninger til Nordea-fondens udeskolepulje

Nordeafonden · 30-09-2019

Stifter og leder af Den Frie Digitale Skole, Anni Pilgaard Christiansen

Online undervisningstilbud til elever med skoleudfordringer

Den Frie Digitale Skole er et online alternativ til grundskole-elever, som ikke kan gøre brug af det almindelige skoletilbud – f.eks. på grund af skolevægring

Den Frie Digitale Skole · 30-09-2019

 

57.000 børn og unge undersøger plastforurening

Elever i skoler og gymnasier landet over vil i årets Masseeksperiment udføre verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening. Resultaterne vil give afgørende nye data om omfanget og typen af plastforureningen i Danmark

Masseeksperimentet · 30-09-2019

 
Ny uddannelsesportal byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler og virkelighedsnære cases.

Ny uddannelsesportal om madspild

Madspildsvirksomheden Too Good To Go rykker nu helt ind i klasseværelserne med lanceringen af en ny portal med masser af undervisningsmateriale

Too Good To Go · 30-09-2019