Ved jordskælvet i Nepal fik mange familier deres hjem ødelagt.

Katastrofer i børnehøjde

act KATASTROFE er et nyt undervisningsmateriale fra Røde Kors, der handler om store og små katastrofer ude i verden og hjemme i Danmark

Morten Schwarz Lausten, Røde Kors

Tiårige Regitze fra Frederikssund oplevede familiens hus blive oversvømmet. 12-årige Surabs familie fik ødelagt deres hus ved jordskælvet i Nepal. Og så er der 11-årige Oliver fra Hammerum, der reddede sin søsters liv, da hun gik igennem isen.

Heldigvis bliver lillesøster reddet af Oliver, fordi han handlede med det samme. Det er lige præcis denne opmærksomhed på vores omgivelser, klassekammeraterne og medmennesker, Røde Kors gerne vil fremme, samtidig med, at act KATASTROFE giver en masse viden om vores vilde natur, der jo nogle gange går amok i form af jordskælv, oversvømmelser, tørke mv. Både i Danmark og ude i verden.

Store og små katastrofer

Som titlen på undervisningsmaterialet siger, handler materialet både om de store, altødelæggende katastrofer som jordskælv, men også de helt nære katastrofer, som danske børn kan komme ud for.

Gennem interview, dilemma-spil og faktuel viden bliver børnene klogere på fremtidens katastrofer, og hvordan Røde Kors arbejder med katastrofeforebyggelse. Børnene får også konkrete redskaber til, hvordan man kan hjælpe en ven, der har oplevet noget voldsomt. Et afsnit i undervisningsmaterialet introducerer eleverne til livreddende førstehjælp, hvor det at handle, når man ser en ulykke, er helt centralt. Og det var jo lige det, Oliver så heltemodigt gjorde.

Gode venner

act KATASTROFE kredser altså også om den mere usynlige hjælp. At eleverne er nødt til at være opmærksomme på sine klassekammerater, så problemer og udfordringer ikke udvikler sig til konflikter. Som sagt: At vi passer på hinanden og støtter, hvis en af vennerne har oplevet noget voldsomt. Det er det, der kendetegner et stærkt samfund. Altså, at vi alle sammen bliver bedre til at forebygge katastrofer. Både de helt nære af slagsen i klasseværelset, hvor det gælder om at være gode venner og behandle ALLE ordentligt, og de voldsomme, altødelæggende katastrofer ude i verden. For sådan arbejder Røde Kors i forbindelse med fx jordskælv, oversvømmelser eller hungersnød: Først yder Røde Kors førstehjælp, uddeler nødrationer, skaffer rent vand og husly, men hurtigt derefter går arbejdet i gang med at sørge for, at en krise – næste gang, den opstår i det pågældende land eller område – ikke udvikler sig i samme grad.

Den gode nyhed i den sammenhæng er, at selv om antallet af naturkatastrofer er støt stigende, er antallet af ofre for dem det laveste i ti år. Netop på grund af forebyggelse.

Om act KATASTROFE

• act KATASTROFE matcher Forenklede Fælles Mål inden for en række fag, bl.a. dansk og natur/teknologi.
  • act KATASTROFE er målrettet mellemtrinnet, men ældre klassetrin kan sagtens anvende materialet.
  • Udførlig lærervejledning med masser af opgaver og forslag til emneuge følger med.
  • Et temasite med katastrofequiz, film og mere viden supplerer det trykte materiale.
  • Undervisningsmaterialet er gratis, da det er finansieret af Undervisningsministeriets Udlodningsmidler.
  • Bestil materialet på www.rødekors.dk/skole/katastrofe fra den 1. marts 2016.

Allan Sørensen, datteren Charlotte Høvdinghof Trebbien Villumsen og sønnen Henrik Høvdinghof. Tilsammen familiefirmaet Skolebutik.dk.

Naturfag er en familiesag

Familiefirmaet Skolebutik.dk har leveret udstyr og løsninger til naturfag i folkeskolen siden 1987

Skolebutik.dk · 27-11-2019

Forlaget Pressto har udgivet en række bøger om ”Social Tænkning”, der ikke bare har vist sig at være en effektiv metode til at hjælpe denne målgruppe – men at også ”almindelige” børn og unge har godt af at få udbygget deres sociale kompetencer.

Sociale kompetencer er indgangen til at klare sig i skolen

Elever, der ikke kan knække de sociale koder, får ofte hurtigt store faglige og sociale problemer i skolen. Det rammer især børn og unge med autisme, ADHD og andre udfordringer i livet, men børn og unges sociale kompetencer er generelt faldende

Forlaget Pressto · 27-11-2019

I Picasso-laboratoriet kommer man tæt på udvalgte værker i udstillingen ”Elsket af Picasso”, hvor eleverne undersøger, hvad billederne siger til os.

På Picasso-laboratorium

På Arken undersøges kunsten i fællesskab gennem dialog og varierende praktisk-kreative tilgange – museet bruges som multimodalt læringsrum

Arken · 27-11-2019

Reventow Museet.

Historisk opdagelsesrejsende på Lolland

Med besøg på Museum Lolland-Falsters udstillinger kommer man så tæt på historien, at man næsten kan mærke den

Museum Lolland-Falster · 27-11-2019

En kuglestol, kuglevest eller kuglepude, hvor kuglerne trykker dybt i muskulaturen, og tyngden stimulerer leddene.

Sansestimulation – en hjælp til børn med angst og uro

Hver femte elev i indskolingen har en sanseforstyrrelse, som kan være årsag til angst, uro og dårlig koncentration. Målrettet sansestimulation vil kunne forbedre mange børns evne til at deltage i skolens aktiviteter

Protac · 14-10-2019