7.C fra Ulkebøl Skole giver den gas ved landsfinalen i 2015.
7.C fra Ulkebøl Skole giver den gas ved landsfinalen i 2015.

Fyr den af i en romaskine

Ulkebøl Skole i Sønderborg er frontløbere, når det kommer til at sætte roning på skoleskemaet

Af: 

Louise Holm og Ronja Egsmose, Dansk Forening for Rosport

Ulkebøl Skole i Sønderborg er frontløbere, når det kommer til at sætte roning på skoleskemaet. De sidste to år har de deltaget i Dansk Forening for Rosports (DFfR) skoleroningskonkurrence Danmarks Stærkeste Klasse for 6.-7. klasser. Begge gange har de kvalificeret sig til landsfinalen, og i 2015 fik de en flot 2.-plads. I år går de efter “alle gode gange tre”.

Konceptet for Danmarks Stærkeste Klasse er enkelt: Fyr den af i en romaskine, og bliv udfordret på samarbejde, styrke, og hvem der er bedst til at disponere kræfterne. Distancen er 4.000 m, og alle fra klassen skal ro mindst én gang. De bedste hold bliver udtaget til landsfinalen.

På Ulkebøl Skole er idrætslærer Jesper Olsen så vild med DFfR’s skoletilbud, at han i februar 2016 arrangerer et regionalt finalestævne, hvor alle 6.- og 7. klasser i Sønderborg Kommune er indbudt til at deltage. Der er garanti for sved på panden, ivrig hep og kampgejst, når klasserne skal dyste mod hinanden.

Hvad eleverne får ud af at deltage, er helt klart for Jesper Olsen.

– Danmarks Stærkeste Klasse styrker sammenholdet i klassen, da alle elever skal mindst én gang i romaskinen under konkurrencen. Der er ligeledes flere opgaver omkring skiftene, der gør, at hvis klassen skal få succes, er de nødsaget til at samarbejde, siger han.

Imponeret OL-vinder

Den mangedobbelte OL-medaljevinder Eskild Ebbesen har deltaget ved landsfinalen i Danmarks Stærkeste Klasse de sidste to år, og han er imponeret.

– For mig er det fantastisk at se den konkurrenceånd og stemning, hvor man er sammen som en stor klasse om at prøve at få denne her ene maskine til at ro rigtig stærkt. Man hjælper hinanden, man prøver at optimere sammen, man giver sig selv for holdet. Det er bare superfedt at se!

Sidste år lancerede DFfR et nyt undervisningsforløb kaldet “Attention… Go!” bestående af undervisningshæfter, PowerPoints, instruktionsvideoer og billedmateriale. Ulkebøl Skoles 7. klasser var blandt de første til at prøve materialet af, hvor der arbejdes med rotaget i teori og praksis, herunder videoanalyse af muskel- og ledbevægelser.

– Vi er rigtig glade for at gøre brug af det fantastiske materiale, der er udarbejdet til “Attention… Go!”. Det passer rigtig godt ind i vores undervisningsforløb og giver eleverne en god indsigt i musklernes arbejde. Arbejdet med de tre motorer gør det let for eleverne at analysere musklernes bevægelse, idet de kun skal iagttage et begrænset antal muskler ad gangen, fortæller Jesper Olsen.

Ulkebøl Skole var samtidigt den første i landet, der lånte en trailer af DFfR med 12 romaskiner i, og det har Jesper Olsen sat stor pris på.

– Med muligheden for at låne traileren med romaskiner åbner der sig helt nye muligheder for at arbejde med roning i skolen, da eleverne kan arbejde gruppevis med at forbedre deres roteknik.

En tur på vandet

Ud over at ro i romaskiner har eleverne i samarbejde med Nordborg Roklub været en tur på vandet, hvor de rigtig kunne prøve deres nye viden af i praksis i de nye, begyndervenlige både, som DFfR stiller til rådighed.

Med DFfR’s tilbud til skoler bliver det muligt at introducere en ny og anderledes idræt som rosporten til skoleelever. Undervisningsmaterialet “Attention… Go!” omhandler idrætsfaglig viden fra rosporten, imødekommer de nye forenklede mål og klæder eleverne på til prøven i idræt i 9. klasse.

Om RoBattle

  • Dansk Forening for Rosports ungdomssatsning “RoBattle” har modtaget 4,7 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden.
  • Danmarks Stærkeste Klasse er en skoleroningskonkurrence for 6.-7. klasse. Distancen er 4.000 m i én romaskine, og alle fra klassen skal ro mindst én gang.
  • “Attention… Go!” er et fireugers undervisningsforløb til både mellemtrinnet og udskolingen bestående af undervisningshæfter, PPT, videoer og billedmateriale.
  • DFfR tilbyder et sekstimers opkvalificerende kursus, som klæder læreren på til at undervise i roning i romaskine med “Attention… Go!”.
  • DFfR hjælper skoler til at komme i kontakt med den lokale roklub. I særlige tilfælde udlånes en trailer med romaskiner.

Læs mere om RoBattle og tilbud til skoler på: www.robattle.dk­ og på Facebook-siden “RoBattle – flere unge i dansk roning”.

Seneste artikler

Inspiration til kreative frilæsningsaktiviteter

Nyt konceptkatalog fra eReolen Go giver gode tips til, hvordan man kan arbejde med digital litteratur

eReolen · 10-06-2020

Foto: Nanna Kreutzmann

Få inspiration til at udforske naturens små Krible Krable dyr

Det er højsæson for at gå på opdagelse blandt naturens dyr og insekter. Krible Krable dyrene myldrer rundt lige uden for døren, og det giver lærere de bedste betingelser for at pirre alle børns gryende naturvidenskabelige dannelse

Krible-Krable · 08-06-2020

Nye tider for skolerejserne

Snart kommer vi til at rejse igen, men hvad vil der ske med vores rejsemønstre og især skolerejser på grund af Corona?

Alfa Travel · 08-06-2020

Rengøringsassistenterne Sebastian Simon og Ionela Florentina Simon sammen med kundechef Camilla Oldhøj på Nørre Jernløse skole ved Holbæk.

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for Corona

Da den britiske premierminister Boris Johnson blev udskrevet fra intensiv, rettede han en varm tak til to sygeplejersker; Jenny fra New Zealand og Luis fra Portugal.

Rengøring · 08-06-2020

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

At være lærer under Corona

Nogle børn er ekstra hårdt ramt af Coronakrisen, som har påvirket forskelligt og kan trække spor længe efter, det værste tilsyneladende er overstået

Det Nationale Sorgcenter · 08-06-2020