7.C fra Ulkebøl Skole giver den gas ved landsfinalen i 2015.
7.C fra Ulkebøl Skole giver den gas ved landsfinalen i 2015.

Fyr den af i en romaskine

Ulkebøl Skole i Sønderborg er frontløbere, når det kommer til at sætte roning på skoleskemaet

Af: 

Louise Holm og Ronja Egsmose, Dansk Forening for Rosport

Ulkebøl Skole i Sønderborg er frontløbere, når det kommer til at sætte roning på skoleskemaet. De sidste to år har de deltaget i Dansk Forening for Rosports (DFfR) skoleroningskonkurrence Danmarks Stærkeste Klasse for 6.-7. klasser. Begge gange har de kvalificeret sig til landsfinalen, og i 2015 fik de en flot 2.-plads. I år går de efter “alle gode gange tre”.

Konceptet for Danmarks Stærkeste Klasse er enkelt: Fyr den af i en romaskine, og bliv udfordret på samarbejde, styrke, og hvem der er bedst til at disponere kræfterne. Distancen er 4.000 m, og alle fra klassen skal ro mindst én gang. De bedste hold bliver udtaget til landsfinalen.

På Ulkebøl Skole er idrætslærer Jesper Olsen så vild med DFfR’s skoletilbud, at han i februar 2016 arrangerer et regionalt finalestævne, hvor alle 6.- og 7. klasser i Sønderborg Kommune er indbudt til at deltage. Der er garanti for sved på panden, ivrig hep og kampgejst, når klasserne skal dyste mod hinanden.

Hvad eleverne får ud af at deltage, er helt klart for Jesper Olsen.

– Danmarks Stærkeste Klasse styrker sammenholdet i klassen, da alle elever skal mindst én gang i romaskinen under konkurrencen. Der er ligeledes flere opgaver omkring skiftene, der gør, at hvis klassen skal få succes, er de nødsaget til at samarbejde, siger han.

Imponeret OL-vinder

Den mangedobbelte OL-medaljevinder Eskild Ebbesen har deltaget ved landsfinalen i Danmarks Stærkeste Klasse de sidste to år, og han er imponeret.

– For mig er det fantastisk at se den konkurrenceånd og stemning, hvor man er sammen som en stor klasse om at prøve at få denne her ene maskine til at ro rigtig stærkt. Man hjælper hinanden, man prøver at optimere sammen, man giver sig selv for holdet. Det er bare superfedt at se!

Sidste år lancerede DFfR et nyt undervisningsforløb kaldet “Attention… Go!” bestående af undervisningshæfter, PowerPoints, instruktionsvideoer og billedmateriale. Ulkebøl Skoles 7. klasser var blandt de første til at prøve materialet af, hvor der arbejdes med rotaget i teori og praksis, herunder videoanalyse af muskel- og ledbevægelser.

– Vi er rigtig glade for at gøre brug af det fantastiske materiale, der er udarbejdet til “Attention… Go!”. Det passer rigtig godt ind i vores undervisningsforløb og giver eleverne en god indsigt i musklernes arbejde. Arbejdet med de tre motorer gør det let for eleverne at analysere musklernes bevægelse, idet de kun skal iagttage et begrænset antal muskler ad gangen, fortæller Jesper Olsen.

Ulkebøl Skole var samtidigt den første i landet, der lånte en trailer af DFfR med 12 romaskiner i, og det har Jesper Olsen sat stor pris på.

– Med muligheden for at låne traileren med romaskiner åbner der sig helt nye muligheder for at arbejde med roning i skolen, da eleverne kan arbejde gruppevis med at forbedre deres roteknik.

En tur på vandet

Ud over at ro i romaskiner har eleverne i samarbejde med Nordborg Roklub været en tur på vandet, hvor de rigtig kunne prøve deres nye viden af i praksis i de nye, begyndervenlige både, som DFfR stiller til rådighed.

Med DFfR’s tilbud til skoler bliver det muligt at introducere en ny og anderledes idræt som rosporten til skoleelever. Undervisningsmaterialet “Attention… Go!” omhandler idrætsfaglig viden fra rosporten, imødekommer de nye forenklede mål og klæder eleverne på til prøven i idræt i 9. klasse.

Om RoBattle

  • Dansk Forening for Rosports ungdomssatsning “RoBattle” har modtaget 4,7 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden.
  • Danmarks Stærkeste Klasse er en skoleroningskonkurrence for 6.-7. klasse. Distancen er 4.000 m i én romaskine, og alle fra klassen skal ro mindst én gang.
  • “Attention… Go!” er et fireugers undervisningsforløb til både mellemtrinnet og udskolingen bestående af undervisningshæfter, PPT, videoer og billedmateriale.
  • DFfR tilbyder et sekstimers opkvalificerende kursus, som klæder læreren på til at undervise i roning i romaskine med “Attention… Go!”.
  • DFfR hjælper skoler til at komme i kontakt med den lokale roklub. I særlige tilfælde udlånes en trailer med romaskiner.

Læs mere om RoBattle og tilbud til skoler på: www.robattle.dk­ og på Facebook-siden “RoBattle – flere unge i dansk roning”.

Seneste artikler

 
En kuglestol, kuglevest eller kuglepude, hvor kuglerne trykker dybt i muskulaturen, og tyngden stimulerer leddene.

Sansestimulation – en hjælp til børn med angst og uro

Hver femte elev i indskolingen har en sanseforstyrrelse, som kan være årsag til angst, uro og dårlig koncentration. Målrettet sansestimulation vil kunne forbedre mange børns evne til at deltage i skolens aktiviteter

Protac · 14-10-2019

 
Det er især grej til undersøgelser af dyr og insekter, som lærerne søger om – eksempelvis bestemmelsesduge, fiskenet, akvarier og kasser til insekter.

Populært med undervisning i det fri

Skoleklasser over hele landet har i et hidtil uset tempo sendt ansøgninger til Nordea-fondens udeskolepulje

Nordeafonden · 30-09-2019

Stifter og leder af Den Frie Digitale Skole, Anni Pilgaard Christiansen

Online undervisningstilbud til elever med skoleudfordringer

Den Frie Digitale Skole er et online alternativ til grundskole-elever, som ikke kan gøre brug af det almindelige skoletilbud – f.eks. på grund af skolevægring

Den Frie Digitale Skole · 30-09-2019

 

57.000 børn og unge undersøger plastforurening

Elever i skoler og gymnasier landet over vil i årets Masseeksperiment udføre verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening. Resultaterne vil give afgørende nye data om omfanget og typen af plastforureningen i Danmark

Masseeksperimentet · 30-09-2019

 
Ny uddannelsesportal byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler og virkelighedsnære cases.

Ny uddannelsesportal om madspild

Madspildsvirksomheden Too Good To Go rykker nu helt ind i klasseværelserne med lanceringen af en ny portal med masser af undervisningsmateriale

Too Good To Go · 30-09-2019