Trivsel er også lys, lyd og luft

Indeklimaet er en del af det fysiske undervisningsmiljø. Og det bliver presset af helhedsskolen

Rasmus Challi, Dansk Center for Undervisningsmiljø

Søde klassekammerater og gode lærere er afgørende for, hvordan Oliver trives i skolen. Men hvis luften i klasselokalet er så dårlig, at han ikke kan koncentrere sig, så påvirkes både trivsel og læring i forkert retning.

Indeklima diskuteres ofte adskilt fra de generelle diskussioner om elevernes trivsel og læring. Hvis vi vil skabe et godt undervisningsmiljø, må vi tænke de fysiske, psykiske og æstetiske forhold sammen, mener Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM. Indeklimaet er en del af det fysiske undervisningsmiljø. Man kan overordnet sige, at indeklimaet består af lys, lyd, luft og temperatur. Indeklimaterminologi og grænseværdier er ikke altid lige letforståelige, og egentlig heller ikke særlig interessante at diskutere i sig selv. Det interessante er derimod indeklimaets betydning for elevernes trivsel, koncentration og læring.

Dårligt indeklima kan koste 1 år

På baggrund af skolernes lovpligtige undervisningsmiljøvurderinger har DCUM analyseret sammenhængen mellem elevernes oplevelse af indeklima, og fagligt udbytte i skolen. Her ser vi, at knap 25% af de adspurgte elever, der oplever et dårligt indeklima har svært ved at koncentrere sig i timerne. For de elever, der oplever et godt indeklima, er det kun omkring 5%, der har svært ved at koncentrere sig i timerne. En rapport fra DTU (Indeklima i skoler – status og konsekvenser) viser, at det tilladte CO2-niveau overskrides i ca. 50% af de danske skoler. I samme rapport nævnes, at en fordobling af ventilationsraten fra et lavt niveau medførte en fremgang i præstationen af skolearbejdet på op til 14%. Populært omregnet svarer det til, at Oliver kan spare op til et helt års skolegang, hvis indeklimaet i klasseværelselokalet er i orden.

Helhedsskolen presser indeklimaet

De skoler, der i forvejen oplever udfordringer med indeklimaet, eksempelvis mangelfuld ventilation, har yderligere udfordringer efter implementering af folkeskolereformen. Der er et øget krav til f.eks. luftskifte, når lokalerne benyttes flere timer om dagen. Eleverne kan risikere at CO2-koncentrationen allerede fra morgenstunden ligger på det maksimale tilladte niveau pga. aktiviteterne dagen før pga. utilstrækkelig luftskifte.

Ændret adfærd er et skridt på vejen

Våde huer, dynejakker og overtøj påvirker CO2-niveauet i klassen i negativ retning. Indeklimaet kan forbedres ved at lave aftaler om adfærd på skolen. Overtøj skal udenfor, lokalerne skal luftes ud osv. Aftalerne skaber samtidig en bevidsthed og ansvarsfølelse hos både elever og lærere omkring vigtigheden af et godt indeklima i skolen. Når det så er sagt, er det værd at notere, at aftaler om ændret adfærd stadig har en begrænset effekt i forhold til eksempelvis et nyt ventilationsanlæg, akustiklofter og solafskærmning. Når man lukker vinduet og påbegynder undervisningen, vil CO2-niveauet i klassen meget hurtigt stige igen.

Gode klassekammerater, gode lærere og gode relationer er vigtige, men indeklimaet må ikke glemmes, når vi taler undervisningsmiljø. Det har stor indflydelse på trivsel og i sidste ende læring.

Hvad består indeklimaet af?

LysforholdeneMængden af dagslys og muligheden for at tilpasse lyset efter rummets opgaver. De primære parametre er lysmængde, lysstyrke, lysfarve samt kontraster og genskin.

LydmiljøetLydforhold i det enkelte rum, imellem flere rum og i forhold til ekstern støj. Tilfredsstillende lydforhold afhænger blandt andet af anvendte materialers lydabsorptionsniveau, efterklangstid og frekvensfordeling.

LuftkvalitetenPrimært CO2-niveau. Påvirkes af ventilation og forureninger fra eksempelvis inventar, overflader og personerne. CO2-målinger indikerer, hvor godt et rum er ventileret.

De termiske forholdTemperatur og luftens hastighed.

DCUM

DCUM er et statsligt videnscenter som har til formål at sikre og udvikle et godt børne- og undervisningsmiljø i Danmark.

Formidler viden og yder rådgivning og vejledning i børne- og undervisningsmiljøspørgsmål.

Udlåner gratis indeklimaloggere, som måler CO2, luftfugtighed, temperatur og støj. Med loggerne kan dagtilbud og skoler få viden om, hvordan tilstanden er i egne lokaler.

www.dcum.dk

Nyere forskning viser, at børnene kan skrive sig til faglig viden. Så skrivning er ikke alene et anliggende for dansklæreren, men også for de andre faglærere.

Skrivning er vejen til læring og oplevelser

Det hjælper gevaldigt på elevernes indlæring, hvis de hurtigt lærer at skrive. Derfor skal de ifølge en ekspert tidligt arbejde med skrivning i alle fag

Gyldendal Uddannelse · 23-05-2019

Den sunde og klimavenlige madkasse

Hvordan laver man klimavenlig mad? Det vil Coop gerne have skolebørn til at arbejde med i et landsdækkende projekt

Coop · 23-05-2019

Survive. eleverne får historien om de første mennesker, der levede i det landskab, vi kalder Danmark i dag.

Kan oldtidens folk inspirere os til at overleve i dag?

Hvad med at tage på læringslejr på Nationalmuseets besøgssteder – kan vi tage ved lære af oldtidens folk? Eller besøg vikingerne, som vi tror, de var for 1000 år siden

Nationalmuseet · 23-05-2019

37 % af børn og unge i sorg synes ikke, at deres klasselærer har været god til at tale med dem om dødsfaldet eller sygdommen

Døden er da noget, vi taler om

To ud af tre børn i sorg taler aldrig eller sjældent med nogen om, hvordan de har det – en mediekonkurrence til efteråret for elever i 6.-10. klasse skal bryde tabuet om døden

Mary Fonden · 23-05-2019

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019