Iværksætteri på skoleskemaet

Iværksætterturen 2015 har i foråret været rundt på flere skoler for at skabe opmærksomhed omkring at blive iværksætter

Der er efterhånden mange initiativer for unge iværksættere, derfor har Ivækst skabt et fælles navn, hvor initiativerne kan høre til, nemlig Starteriet.dk – og et af de initiativer, som har fået mest opmærksomhed, er Iværksætterturen.

Det tilbagevendende initiativ Iværksætterturen har her I foråret besøgt 25 skoler, ungdomsskoler, gymnasier og handelsskoler i hele landet. Her har de spredt budskabet om Starteriet, og initiativtageren Casper Blom har inspireret de unge med hans iværksætterhistorie, svaret på spørgsmål og opfordret de unge til bare at springe ud i det.

Casper Blom startede iværksætterturen efter han vandt IVÆKSTprisen for tre år siden, og han blev opfordret til at give et løfte, som blev mere iværksætteri på skoleskemaet. Casper har selv mærket, hvor lidt opbakning han fik fra sin skole, da han ønskede at starte en virksomhed, – de kunne ikke hjælpe ham, eller rådgive ham om, hvor han skulle gå hen. Derfor er Casper stor fortaler for Starteriet og de tilhørende initiativer, som f.eks. Facebookgruppen UngIværk.

- Mit eget personlige mål er, at når jeg engang får en søn eller datter, som gerne vil være iværksætter, så skal svaret fra deres skole lyde: så skal du bare gøre sådan her. For lige nu får de unge ingen rådgivning om iværksætteri. Tværtimod, lyder det fra Casper Blom.

Stærk politiker opbakning

Iværksætterturen 2015 har været en stor succes, og er blevet taget rigtig godt imod. Det er lige fra lokalt tv, til kommuner og politikere, der har været vilde med initiativet. Iværksætterturen og Starteriet.dk blev skudt i gang på Københavns Rådhus tilbage i marts af bl.a. Pia Allerslev, Jakob Engel-Schmidt og Uffe Elbæk, og initiativet er støttet bl.a. Ivækst, Erhvervsstyrelsen, e-conomic og Dana. Skatteminister Benny Engelbrecht har også deltaget på turen for at bakke op om initiativet, han var med på KNord HHX i Lyngby og inviterede ligeledes Iværksætterturen og Casper Blom med til et arrangement med Skatteministeriet og Odense Kommune.

Eleverne har startet netværk

Både lærere og elever har sendt feedback til Starteriet og fortalt, hvor stor en forskel det gør, at få så konkret inspiration og høre de inspirerende iværksætterhistorier. Thorbjørn Hartelius fra Kragelundskolen i Højbjerg fortæller, hvordan lærerne selv er blevet inspireret, og hvordan eleverne har været i gang med små projekter siden, – og nu også spørger hinanden til råds. Så besøget af Iværksætterturen har resulteret i, at de unge er blevet inspireret til at komme i gang, har lært, hvor de kan gå hen og få hjælp og svar på deres spørgsmål. Og sidst men ikke mindst er der startet små netværk op af elever med den fælles interesse for iværksætteri – som er til gavn for erhvervslivet.

Sidste år besøgte Iværksætterturen Hjalte Wieth og Jesper Thomsens gymnasie i Virum, - og drengene blev inspireret til at starte egen virksomhed. I dag driver de to 19-årige drenge to virksomheder sammen, nemlig SoundBoks og Ældrehuset, og takker Casper Blom for at give dem modet til at komme i gang.

Opera, ballet, skuespil og klassisk musik bliver sat på skoleskemaet for endnu flere børn og unge i hele landet i partnerskab med Det Kongelige Teater.

Klassisk scenekunst på skoleskemaet

Det Kongelige Teater er gået sammen med flere kommuner i hele landet om at give børn og unge mulighed for at stifte bekendtskab og arbejde med klassisk scenekunst i skolen

Det Kongelige Teater · 03-12-2018

– Der er solide argumenter for at integrere naturfagene frem for at undervise i dem som individuelle fag, hvis man vil tage de overordnede formål med uddannelserne alvorligt, mener professor emeritus Jens Dolin.

Vi skal videre med et integreret naturfag i skolen

Skal naturfagene i skolen være adskilte eller arbejde sig hen mod et fælles fag? Professor emeritus Jens Dolin, der gennem sit arbejdsliv har forsket i naturfagsdidaktik, er ikke i tvivl om, at vi skal videre med at få fokus på sagen frem for enkeltfaget.

Institut for naturfagsdidaktik · 03-12-2018

Den industrielle udvikling er i fokus i forløbet ”Fra Håndværk til Robot”. Undervisningsforløbet kommer ind på dampmaskinens påvirkning af samfundet, migrationen fra land til by, samlebåndsarbejde og det hårde liv på fabrikkerne.

Der var engang en dampmaskine

Teknisk Museum i Helsingør inviterer skolernes elever ind i teknikkens verden

Teknisk Museum · 03-12-2018

Folkeskolelærer Iben Lund Abrahamsen slap af med sine fysiske gener, efter hun ikke længere skulle overanstrenge sin stemme.

Læreren fandt selv ud af at skabe bedre akustik

Høretekniske hjælpemidler hjælper Iben Lund Abrahamsen, så hun ikke belaster stemmen, når hun underviser

Sonova · 03-12-2018

I dag er der i alt 17 titler og syv forskellige sprog på det lille forlag i Frederikssund, Bjerre Trykkeri og Forlag.

Et livsværk med grammatikbøger

Siden 1982 har Bjerre Trykkeri og Forlag produceret og leveret grammatikbøger til de danske skoleelever

Bjerre trykkeri & forlag · 03-12-2018