Iværksætteri på skoleskemaet

Iværksætterturen 2015 har i foråret været rundt på flere skoler for at skabe opmærksomhed omkring at blive iværksætter

Der er efterhånden mange initiativer for unge iværksættere, derfor har Ivækst skabt et fælles navn, hvor initiativerne kan høre til, nemlig Starteriet.dk – og et af de initiativer, som har fået mest opmærksomhed, er Iværksætterturen.

Det tilbagevendende initiativ Iværksætterturen har her I foråret besøgt 25 skoler, ungdomsskoler, gymnasier og handelsskoler i hele landet. Her har de spredt budskabet om Starteriet, og initiativtageren Casper Blom har inspireret de unge med hans iværksætterhistorie, svaret på spørgsmål og opfordret de unge til bare at springe ud i det.

Casper Blom startede iværksætterturen efter han vandt IVÆKSTprisen for tre år siden, og han blev opfordret til at give et løfte, som blev mere iværksætteri på skoleskemaet. Casper har selv mærket, hvor lidt opbakning han fik fra sin skole, da han ønskede at starte en virksomhed, – de kunne ikke hjælpe ham, eller rådgive ham om, hvor han skulle gå hen. Derfor er Casper stor fortaler for Starteriet og de tilhørende initiativer, som f.eks. Facebookgruppen UngIværk.

- Mit eget personlige mål er, at når jeg engang får en søn eller datter, som gerne vil være iværksætter, så skal svaret fra deres skole lyde: så skal du bare gøre sådan her. For lige nu får de unge ingen rådgivning om iværksætteri. Tværtimod, lyder det fra Casper Blom.

Stærk politiker opbakning

Iværksætterturen 2015 har været en stor succes, og er blevet taget rigtig godt imod. Det er lige fra lokalt tv, til kommuner og politikere, der har været vilde med initiativet. Iværksætterturen og Starteriet.dk blev skudt i gang på Københavns Rådhus tilbage i marts af bl.a. Pia Allerslev, Jakob Engel-Schmidt og Uffe Elbæk, og initiativet er støttet bl.a. Ivækst, Erhvervsstyrelsen, e-conomic og Dana. Skatteminister Benny Engelbrecht har også deltaget på turen for at bakke op om initiativet, han var med på KNord HHX i Lyngby og inviterede ligeledes Iværksætterturen og Casper Blom med til et arrangement med Skatteministeriet og Odense Kommune.

Eleverne har startet netværk

Både lærere og elever har sendt feedback til Starteriet og fortalt, hvor stor en forskel det gør, at få så konkret inspiration og høre de inspirerende iværksætterhistorier. Thorbjørn Hartelius fra Kragelundskolen i Højbjerg fortæller, hvordan lærerne selv er blevet inspireret, og hvordan eleverne har været i gang med små projekter siden, – og nu også spørger hinanden til råds. Så besøget af Iværksætterturen har resulteret i, at de unge er blevet inspireret til at komme i gang, har lært, hvor de kan gå hen og få hjælp og svar på deres spørgsmål. Og sidst men ikke mindst er der startet små netværk op af elever med den fælles interesse for iværksætteri – som er til gavn for erhvervslivet.

Sidste år besøgte Iværksætterturen Hjalte Wieth og Jesper Thomsens gymnasie i Virum, - og drengene blev inspireret til at starte egen virksomhed. I dag driver de to 19-årige drenge to virksomheder sammen, nemlig SoundBoks og Ældrehuset, og takker Casper Blom for at give dem modet til at komme i gang.

Nyere forskning viser, at børnene kan skrive sig til faglig viden. Så skrivning er ikke alene et anliggende for dansklæreren, men også for de andre faglærere.

Skrivning er vejen til læring og oplevelser

Det hjælper gevaldigt på elevernes indlæring, hvis de hurtigt lærer at skrive. Derfor skal de ifølge en ekspert tidligt arbejde med skrivning i alle fag

Gyldendal Uddannelse · 23-05-2019

Den sunde og klimavenlige madkasse

Hvordan laver man klimavenlig mad? Det vil Coop gerne have skolebørn til at arbejde med i et landsdækkende projekt

Coop · 23-05-2019

Survive. eleverne får historien om de første mennesker, der levede i det landskab, vi kalder Danmark i dag.

Kan oldtidens folk inspirere os til at overleve i dag?

Hvad med at tage på læringslejr på Nationalmuseets besøgssteder – kan vi tage ved lære af oldtidens folk? Eller besøg vikingerne, som vi tror, de var for 1000 år siden

Nationalmuseet · 23-05-2019

37 % af børn og unge i sorg synes ikke, at deres klasselærer har været god til at tale med dem om dødsfaldet eller sygdommen

Døden er da noget, vi taler om

To ud af tre børn i sorg taler aldrig eller sjældent med nogen om, hvordan de har det – en mediekonkurrence til efteråret for elever i 6.-10. klasse skal bryde tabuet om døden

Mary Fonden · 23-05-2019

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019