Børn på flugt

Røde Kors udgiver act FLUGT – et relevant og aktuelt undervisningsmateriale om børn på flugt fra krig og katastrofer ude i verden. Og i Danmark

Af: 

Morten Schwarz Lausten, Røde Kors Skoletjeneste

Jeg hørte skyderier og en eksplosion tæt på vores hus. Jeg blev så bange, at jeg gemte mig under et sengetæppe med min søster. Vi begyndte at læse i Koranen og bad til Allah om, at det måtte stoppe. Men det gjorde det ikke, fortæller niårige Maryam fra Syrien i Røde Kors’ nye undervisningsmateriale act FLUGT.

Maryam flygtede med sin familie fra krigen i Syrien til nabolandet Jordan, da kampene i hendes hjemby Daraa blev hårdere og hårdere. Hun fortæller om den dramatiske flugt, og det hun savner allermest fra før krigen brød ud i 2011. Tusinder af mennesker har mistet livet, og mere end hver tredje har måttet flygte fra deres hjem. Børn har været forhindret i at gå i skole. Men den humanitære katastrofe i Syrien er som bekendt ikke det eneste sted, der kommer flygtninge fra. act FLUGT vil give eleverne svar på de spørgsmål, der utvivlsomt melder sig, når de ser eller hører om de voldsomme humanitære katastrofer, der udspiller sig andre steder i verden netop nu: f.eks. det centrale Afrika eller Filippinerne efter tyfonen i efteråret.

Aktuelt og kontroversielt

Børn på flugt, flygtningelejre og asylansøgere i Danmark er et barskt emne. Men hvis ikke Røde Kors tager det op, er der ingen, der gør. For at mindske fordomme om asylansøgere og skabe forståelse for flygtningenes ulykkelige situationer vil act FLUGT lære danske elever om forskellige typer af flygtninge, om årsagerne til flugt og give eleverne et indblik i jævnaldrende flygtninge og asylansøgeres hverdag på et dansk asylcenter. Vi møder bl.a. 13-årige Mersad, der er bosnisk flygtning i Danmark. Han fortæller bl.a. om, hvordan det var at begynde i en almindelig dansk skole for halvandet år siden, mens han stadig boede på et asylcenter.

Autentiske fortællinger fra børn

Gennem stærke, autentiske fortællinger fra hele 20 jævnaldrende børn fra Syrien, DR Congo, Bosnien og en række andre lande konkretiserer vi det abstrakte tema, og giver eleverne mulighed for at arbejde med f.eks. tryghed/utryghed, venskaber, sorg, savn og lignende begreber, som de danske børn kender. Men vi kommer også omkring det retlige, Flygtningekonventionen, Børnekonventionen, flugtruter og det danske asylsystem. Alt sammen fortalt i børnehøjde og med humor, de steder, det giver mening. Hensigten med act FLUGT – det barske emne til trods – er at skabe handling.

RefleksionUnder­visnings­materialet består af: et flot elevmagasin på 24 sider en omfattende, grundig lærervejledning på 55 sider et temasite med billeder, film, spil og quiz aktivitetsforslag til en Røde Kors emneuge i uge 38

 

act FLUGT er målrettet mellemtrinnet, men ældre klassetrin kan naturligvis også være med. Grundig lærervejledning følger med og er spækket med engagerende øvelser og opgaver, der skaber refleksion og vil få eleverne ud på gulvet. Bl.a. skal eleverne selv designe en flygtningelejr. Røde Kors producerer desuden en veltilrettelagt emneuge som skolerne kan afholde i det kommende skoleår.

Materialet er gratis og bestilles på www.rodekors.dk/skole/flugt

 

 

 

Seneste artikler

 

Undersøgende matematikundervisning

Undervisning i matematik kan med fordel tilrettelægges med en undersøgende tilgang på alle årgange, fremhæver Forlaget Matematik

Forlaget Matematik · 21-02-2020

Allan Sørensen, datteren Charlotte Høvdinghof Trebbien Villumsen og sønnen Henrik Høvdinghof. Tilsammen familiefirmaet Skolebutik.dk.

Naturfag er en familiesag

Familiefirmaet Skolebutik.dk har leveret udstyr og løsninger til naturfag i folkeskolen siden 1987

Skolebutik.dk · 27-11-2019

Forlaget Pressto har udgivet en række bøger om ”Social Tænkning”, der ikke bare har vist sig at være en effektiv metode til at hjælpe denne målgruppe – men at også ”almindelige” børn og unge har godt af at få udbygget deres sociale kompetencer.

Sociale kompetencer er indgangen til at klare sig i skolen

Elever, der ikke kan knække de sociale koder, får ofte hurtigt store faglige og sociale problemer i skolen. Det rammer især børn og unge med autisme, ADHD og andre udfordringer i livet, men børn og unges sociale kompetencer er generelt faldende

Forlaget Pressto · 27-11-2019

I Picasso-laboratoriet kommer man tæt på udvalgte værker i udstillingen ”Elsket af Picasso”, hvor eleverne undersøger, hvad billederne siger til os.

På Picasso-laboratorium

På Arken undersøges kunsten i fællesskab gennem dialog og varierende praktisk-kreative tilgange – museet bruges som multimodalt læringsrum

Arken · 27-11-2019

Reventow Museet.

Historisk opdagelsesrejsende på Lolland

Med besøg på Museum Lolland-Falsters udstillinger kommer man så tæt på historien, at man næsten kan mærke den

Museum Lolland-Falster · 27-11-2019