Bornholm som klasseværelse

Bornholm har en mere end 100 år gammel tradition for at tage godt imod enhver gæst – og ikke mindst lejrskoler

Uanset om jeres lejrskole har fokus på læring og faglighed eller teambuilding har Bornholm en masse at byde på: en unik natur, en voldsom og synlig fortid med en imponerende fortællekraft, en nutid, der kan sanses. Bornholm er bare anderledes.Bornholm er et unikt klasseværelse, der kan lægge virkelighed til megen god undervisning. Og de bornholmske videnscentre medvirker til, at man får en masse med hjem.

Dinosaurspor

Den høje klippekyst og de utallige sprækkedale er levn fra adskillige istiders hærgen og er en unik lokalitet, når scenen skal sættes til en indføring i, hvordan verden blev skabt. 170 millioner år gamle fodspor vidner om, at også dinosaurerne har haft deres gang på øen.

Hele denne historie formidles på NaturBornholm. Lige syd for oplevelsescenteret finder man den fennoskandiske brudzone, hvor man kan skræve over 1,2 milliarder år: Det ene ben står på 1.700 millioner år gammel gnejs, det andet på kun 500 millioner år gammel sandsten.

Sanser bliver vakt

Middelalderlig fortællekraft, mægtige Hammershus, mystiske rundkirker, konger, biskopper, korsriddere og fyrster. Der arrangeres guidede ture på Nordeuropas største borgruin Hammershus, hvor man kan opleve de barske betingelser for et middelalderliv på slottet. Og på Bornholms Middelaldercenter kan man både se, lugte og føle atmosfæren i et levende middelaldermiljø.

Bornholms museer er indgangen til Bornholms unikke historie. På museet i Rønne kan man blandt andet høre om den sovjetiske bombning og besættelse af øen 1940-46. Landbrugsmuseet Melstedgår er en levende gård med dyr og daglige aktiviteter ude og inde, og på Hjorths Fabrik som med sine udstillinger og arbejdende værksteder fortæller øens historie om vejen fra ler til keramik.

Christiansø er et must

Tidsmaskinen sender en tilbage til slutningen af det 16. århundrede, hvor kongen befæstede de to små klippeskær. Tykke fæstningsmure, forsvars- og krudttårne, kanonbastioner, fyrtårn, og eksercérplads.

I dag et lille samfund med ca. 100 indbyggere. Også fauna og flora på Christiansø er helt unik, og på sejlturen fra øen kan man se de mange sæler, der holder til nord for øen.

Øen rundt

Simple glæder eller specielle oplevelser sammen kan give en fælles referenceramme, noget at tale om.

Og Bornholm er leveringsdygtig ... øen rundt. Klipperne på nordlandet indbyder til grænseoverskridende handlinger som klatring og rappelling og havet byder op til kajakture eller som surfture.

Feriecentre, sommerhuse, campingpladser, feriekolonier, primitive teltpladser. Overnatningsstederne står parat til at give jer gode oplevelser og har lang tradition og stor erfaring med at hjælpe når turen skal arrangeres.

Fakta om Bornholm

• Du og din klasse kan komme gratis til Bornholm med DSB frirejser.
  • Det tager under tre timer at komme til Bornholm fra København.
  • Bornholm har over 200 km, smukke og fredelige cykelveje.

www.bornholm.infowww.lejrskole.bornholm.info

Inspiration til kreative frilæsningsaktiviteter

Nyt konceptkatalog fra eReolen Go giver gode tips til, hvordan man kan arbejde med digital litteratur

eReolen · 10-06-2020

Foto: Nanna Kreutzmann

Få inspiration til at udforske naturens små Krible Krable dyr

Det er højsæson for at gå på opdagelse blandt naturens dyr og insekter. Krible Krable dyrene myldrer rundt lige uden for døren, og det giver lærere de bedste betingelser for at pirre alle børns gryende naturvidenskabelige dannelse

Krible-Krable · 08-06-2020

Nye tider for skolerejserne

Snart kommer vi til at rejse igen, men hvad vil der ske med vores rejsemønstre og især skolerejser på grund af Corona?

Alfa Travel · 08-06-2020

Rengøringsassistenterne Sebastian Simon og Ionela Florentina Simon sammen med kundechef Camilla Oldhøj på Nørre Jernløse skole ved Holbæk.

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for Corona

Da den britiske premierminister Boris Johnson blev udskrevet fra intensiv, rettede han en varm tak til to sygeplejersker; Jenny fra New Zealand og Luis fra Portugal.

Rengøring · 08-06-2020

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

At være lærer under Corona

Nogle børn er ekstra hårdt ramt af Coronakrisen, som har påvirket forskelligt og kan trække spor længe efter, det værste tilsyneladende er overstået

Det Nationale Sorgcenter · 08-06-2020