Bornholm som klasseværelse

Bornholm har en mere end 100 år gammel tradition for at tage godt imod enhver gæst – og ikke mindst lejrskoler

Uanset om jeres lejrskole har fokus på læring og faglighed eller teambuilding har Bornholm en masse at byde på: en unik natur, en voldsom og synlig fortid med en imponerende fortællekraft, en nutid, der kan sanses. Bornholm er bare anderledes.Bornholm er et unikt klasseværelse, der kan lægge virkelighed til megen god undervisning. Og de bornholmske videnscentre medvirker til, at man får en masse med hjem.

Dinosaurspor

Den høje klippekyst og de utallige sprækkedale er levn fra adskillige istiders hærgen og er en unik lokalitet, når scenen skal sættes til en indføring i, hvordan verden blev skabt. 170 millioner år gamle fodspor vidner om, at også dinosaurerne har haft deres gang på øen.

Hele denne historie formidles på NaturBornholm. Lige syd for oplevelsescenteret finder man den fennoskandiske brudzone, hvor man kan skræve over 1,2 milliarder år: Det ene ben står på 1.700 millioner år gammel gnejs, det andet på kun 500 millioner år gammel sandsten.

Sanser bliver vakt

Middelalderlig fortællekraft, mægtige Hammershus, mystiske rundkirker, konger, biskopper, korsriddere og fyrster. Der arrangeres guidede ture på Nordeuropas største borgruin Hammershus, hvor man kan opleve de barske betingelser for et middelalderliv på slottet. Og på Bornholms Middelaldercenter kan man både se, lugte og føle atmosfæren i et levende middelaldermiljø.

Bornholms museer er indgangen til Bornholms unikke historie. På museet i Rønne kan man blandt andet høre om den sovjetiske bombning og besættelse af øen 1940-46. Landbrugsmuseet Melstedgår er en levende gård med dyr og daglige aktiviteter ude og inde, og på Hjorths Fabrik som med sine udstillinger og arbejdende værksteder fortæller øens historie om vejen fra ler til keramik.

Christiansø er et must

Tidsmaskinen sender en tilbage til slutningen af det 16. århundrede, hvor kongen befæstede de to små klippeskær. Tykke fæstningsmure, forsvars- og krudttårne, kanonbastioner, fyrtårn, og eksercérplads.

I dag et lille samfund med ca. 100 indbyggere. Også fauna og flora på Christiansø er helt unik, og på sejlturen fra øen kan man se de mange sæler, der holder til nord for øen.

Øen rundt

Simple glæder eller specielle oplevelser sammen kan give en fælles referenceramme, noget at tale om.

Og Bornholm er leveringsdygtig ... øen rundt. Klipperne på nordlandet indbyder til grænseoverskridende handlinger som klatring og rappelling og havet byder op til kajakture eller som surfture.

Feriecentre, sommerhuse, campingpladser, feriekolonier, primitive teltpladser. Overnatningsstederne står parat til at give jer gode oplevelser og har lang tradition og stor erfaring med at hjælpe når turen skal arrangeres.

Fakta om Bornholm

• Du og din klasse kan komme gratis til Bornholm med DSB frirejser.
  • Det tager under tre timer at komme til Bornholm fra København.
  • Bornholm har over 200 km, smukke og fredelige cykelveje.

www.bornholm.infowww.lejrskole.bornholm.info

Nyere forskning viser, at børnene kan skrive sig til faglig viden. Så skrivning er ikke alene et anliggende for dansklæreren, men også for de andre faglærere.

Skrivning er vejen til læring og oplevelser

Det hjælper gevaldigt på elevernes indlæring, hvis de hurtigt lærer at skrive. Derfor skal de ifølge en ekspert tidligt arbejde med skrivning i alle fag

Gyldendal Uddannelse · 23-05-2019

Den sunde og klimavenlige madkasse

Hvordan laver man klimavenlig mad? Det vil Coop gerne have skolebørn til at arbejde med i et landsdækkende projekt

Coop · 23-05-2019

Survive. eleverne får historien om de første mennesker, der levede i det landskab, vi kalder Danmark i dag.

Kan oldtidens folk inspirere os til at overleve i dag?

Hvad med at tage på læringslejr på Nationalmuseets besøgssteder – kan vi tage ved lære af oldtidens folk? Eller besøg vikingerne, som vi tror, de var for 1000 år siden

Nationalmuseet · 23-05-2019

37 % af børn og unge i sorg synes ikke, at deres klasselærer har været god til at tale med dem om dødsfaldet eller sygdommen

Døden er da noget, vi taler om

To ud af tre børn i sorg taler aldrig eller sjældent med nogen om, hvordan de har det – en mediekonkurrence til efteråret for elever i 6.-10. klasse skal bryde tabuet om døden

Mary Fonden · 23-05-2019

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019