Bornholm som klasseværelse

Bornholm har en mere end 100 år gammel tradition for at tage godt imod enhver gæst – og ikke mindst lejrskoler

Uanset om jeres lejrskole har fokus på læring og faglighed eller teambuilding har Bornholm en masse at byde på: en unik natur, en voldsom og synlig fortid med en imponerende fortællekraft, en nutid, der kan sanses. Bornholm er bare anderledes.Bornholm er et unikt klasseværelse, der kan lægge virkelighed til megen god undervisning. Og de bornholmske videnscentre medvirker til, at man får en masse med hjem.

Dinosaurspor

Den høje klippekyst og de utallige sprækkedale er levn fra adskillige istiders hærgen og er en unik lokalitet, når scenen skal sættes til en indføring i, hvordan verden blev skabt. 170 millioner år gamle fodspor vidner om, at også dinosaurerne har haft deres gang på øen.

Hele denne historie formidles på NaturBornholm. Lige syd for oplevelsescenteret finder man den fennoskandiske brudzone, hvor man kan skræve over 1,2 milliarder år: Det ene ben står på 1.700 millioner år gammel gnejs, det andet på kun 500 millioner år gammel sandsten.

Sanser bliver vakt

Middelalderlig fortællekraft, mægtige Hammershus, mystiske rundkirker, konger, biskopper, korsriddere og fyrster. Der arrangeres guidede ture på Nordeuropas største borgruin Hammershus, hvor man kan opleve de barske betingelser for et middelalderliv på slottet. Og på Bornholms Middelaldercenter kan man både se, lugte og føle atmosfæren i et levende middelaldermiljø.

Bornholms museer er indgangen til Bornholms unikke historie. På museet i Rønne kan man blandt andet høre om den sovjetiske bombning og besættelse af øen 1940-46. Landbrugsmuseet Melstedgår er en levende gård med dyr og daglige aktiviteter ude og inde, og på Hjorths Fabrik som med sine udstillinger og arbejdende værksteder fortæller øens historie om vejen fra ler til keramik.

Christiansø er et must

Tidsmaskinen sender en tilbage til slutningen af det 16. århundrede, hvor kongen befæstede de to små klippeskær. Tykke fæstningsmure, forsvars- og krudttårne, kanonbastioner, fyrtårn, og eksercérplads.

I dag et lille samfund med ca. 100 indbyggere. Også fauna og flora på Christiansø er helt unik, og på sejlturen fra øen kan man se de mange sæler, der holder til nord for øen.

Øen rundt

Simple glæder eller specielle oplevelser sammen kan give en fælles referenceramme, noget at tale om.

Og Bornholm er leveringsdygtig ... øen rundt. Klipperne på nordlandet indbyder til grænseoverskridende handlinger som klatring og rappelling og havet byder op til kajakture eller som surfture.

Feriecentre, sommerhuse, campingpladser, feriekolonier, primitive teltpladser. Overnatningsstederne står parat til at give jer gode oplevelser og har lang tradition og stor erfaring med at hjælpe når turen skal arrangeres.

Fakta om Bornholm

• Du og din klasse kan komme gratis til Bornholm med DSB frirejser.
  • Det tager under tre timer at komme til Bornholm fra København.
  • Bornholm har over 200 km, smukke og fredelige cykelveje.

www.bornholm.infowww.lejrskole.bornholm.info

Opera, ballet, skuespil og klassisk musik bliver sat på skoleskemaet for endnu flere børn og unge i hele landet i partnerskab med Det Kongelige Teater.

Klassisk scenekunst på skoleskemaet

Det Kongelige Teater er gået sammen med flere kommuner i hele landet om at give børn og unge mulighed for at stifte bekendtskab og arbejde med klassisk scenekunst i skolen

Det Kongelige Teater · 03-12-2018

– Der er solide argumenter for at integrere naturfagene frem for at undervise i dem som individuelle fag, hvis man vil tage de overordnede formål med uddannelserne alvorligt, mener professor emeritus Jens Dolin.

Vi skal videre med et integreret naturfag i skolen

Skal naturfagene i skolen være adskilte eller arbejde sig hen mod et fælles fag? Professor emeritus Jens Dolin, der gennem sit arbejdsliv har forsket i naturfagsdidaktik, er ikke i tvivl om, at vi skal videre med at få fokus på sagen frem for enkeltfaget.

Institut for naturfagsdidaktik · 03-12-2018

Den industrielle udvikling er i fokus i forløbet ”Fra Håndværk til Robot”. Undervisningsforløbet kommer ind på dampmaskinens påvirkning af samfundet, migrationen fra land til by, samlebåndsarbejde og det hårde liv på fabrikkerne.

Der var engang en dampmaskine

Teknisk Museum i Helsingør inviterer skolernes elever ind i teknikkens verden

Teknisk Museum · 03-12-2018

Folkeskolelærer Iben Lund Abrahamsen slap af med sine fysiske gener, efter hun ikke længere skulle overanstrenge sin stemme.

Læreren fandt selv ud af at skabe bedre akustik

Høretekniske hjælpemidler hjælper Iben Lund Abrahamsen, så hun ikke belaster stemmen, når hun underviser

Sonova · 03-12-2018

I dag er der i alt 17 titler og syv forskellige sprog på det lille forlag i Frederikssund, Bjerre Trykkeri og Forlag.

Et livsværk med grammatikbøger

Siden 1982 har Bjerre Trykkeri og Forlag produceret og leveret grammatikbøger til de danske skoleelever

Bjerre trykkeri & forlag · 03-12-2018