Bornholm som klasseværelse

Bornholm har en mere end 100 år gammel tradition for at tage godt imod enhver gæst – og ikke mindst lejrskoler

Uanset om jeres lejrskole har fokus på læring og faglighed eller teambuilding har Bornholm en masse at byde på: en unik natur, en voldsom og synlig fortid med en imponerende fortællekraft, en nutid, der kan sanses. Bornholm er bare anderledes.Bornholm er et unikt klasseværelse, der kan lægge virkelighed til megen god undervisning. Og de bornholmske videnscentre medvirker til, at man får en masse med hjem.

Dinosaurspor

Den høje klippekyst og de utallige sprækkedale er levn fra adskillige istiders hærgen og er en unik lokalitet, når scenen skal sættes til en indføring i, hvordan verden blev skabt. 170 millioner år gamle fodspor vidner om, at også dinosaurerne har haft deres gang på øen.

Hele denne historie formidles på NaturBornholm. Lige syd for oplevelsescenteret finder man den fennoskandiske brudzone, hvor man kan skræve over 1,2 milliarder år: Det ene ben står på 1.700 millioner år gammel gnejs, det andet på kun 500 millioner år gammel sandsten.

Sanser bliver vakt

Middelalderlig fortællekraft, mægtige Hammershus, mystiske rundkirker, konger, biskopper, korsriddere og fyrster. Der arrangeres guidede ture på Nordeuropas største borgruin Hammershus, hvor man kan opleve de barske betingelser for et middelalderliv på slottet. Og på Bornholms Middelaldercenter kan man både se, lugte og føle atmosfæren i et levende middelaldermiljø.

Bornholms museer er indgangen til Bornholms unikke historie. På museet i Rønne kan man blandt andet høre om den sovjetiske bombning og besættelse af øen 1940-46. Landbrugsmuseet Melstedgår er en levende gård med dyr og daglige aktiviteter ude og inde, og på Hjorths Fabrik som med sine udstillinger og arbejdende værksteder fortæller øens historie om vejen fra ler til keramik.

Christiansø er et must

Tidsmaskinen sender en tilbage til slutningen af det 16. århundrede, hvor kongen befæstede de to små klippeskær. Tykke fæstningsmure, forsvars- og krudttårne, kanonbastioner, fyrtårn, og eksercérplads.

I dag et lille samfund med ca. 100 indbyggere. Også fauna og flora på Christiansø er helt unik, og på sejlturen fra øen kan man se de mange sæler, der holder til nord for øen.

Øen rundt

Simple glæder eller specielle oplevelser sammen kan give en fælles referenceramme, noget at tale om.

Og Bornholm er leveringsdygtig ... øen rundt. Klipperne på nordlandet indbyder til grænseoverskridende handlinger som klatring og rappelling og havet byder op til kajakture eller som surfture.

Feriecentre, sommerhuse, campingpladser, feriekolonier, primitive teltpladser. Overnatningsstederne står parat til at give jer gode oplevelser og har lang tradition og stor erfaring med at hjælpe når turen skal arrangeres.

Fakta om Bornholm

• Du og din klasse kan komme gratis til Bornholm med DSB frirejser.
  • Det tager under tre timer at komme til Bornholm fra København.
  • Bornholm har over 200 km, smukke og fredelige cykelveje.

www.bornholm.infowww.lejrskole.bornholm.info

En kuglestol, kuglevest eller kuglepude, hvor kuglerne trykker dybt i muskulaturen, og tyngden stimulerer leddene.

Sansestimulation – en hjælp til børn med angst og uro

Hver femte elev i indskolingen har en sanseforstyrrelse, som kan være årsag til angst, uro og dårlig koncentration. Målrettet sansestimulation vil kunne forbedre mange børns evne til at deltage i skolens aktiviteter

Protac · 14-10-2019

Det er især grej til undersøgelser af dyr og insekter, som lærerne søger om – eksempelvis bestemmelsesduge, fiskenet, akvarier og kasser til insekter.

Populært med undervisning i det fri

Skoleklasser over hele landet har i et hidtil uset tempo sendt ansøgninger til Nordea-fondens udeskolepulje

Nordeafonden · 30-09-2019

Stifter og leder af Den Frie Digitale Skole, Anni Pilgaard Christiansen

Online undervisningstilbud til elever med skoleudfordringer

Den Frie Digitale Skole er et online alternativ til grundskole-elever, som ikke kan gøre brug af det almindelige skoletilbud – f.eks. på grund af skolevægring

Den Frie Digitale Skole · 30-09-2019

57.000 børn og unge undersøger plastforurening

Elever i skoler og gymnasier landet over vil i årets Masseeksperiment udføre verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening. Resultaterne vil give afgørende nye data om omfanget og typen af plastforureningen i Danmark

Masseeksperimentet · 30-09-2019

Ny uddannelsesportal byder på alt fra madspildsquizzer og underholdende spil til øvelser, artikler og virkelighedsnære cases.

Ny uddannelsesportal om madspild

Madspildsvirksomheden Too Good To Go rykker nu helt ind i klasseværelserne med lanceringen af en ny portal med masser af undervisningsmateriale

Too Good To Go · 30-09-2019