Hjemmesiden vandetsvej.dk skal udvikles og opdateres, så elever i grundskolen fremover vil blive inspireret til at lære mere.

Samspil med lærere skal give fornyet hjemmeside

Hjemmesiden vandetsvej.dk formidler hele vandets kredsløb. Siden går en grundig opdatering i møde, og forsyningerne bag siden ønsker det skal ske i et samarbejde med lærerne

Marie Lauritzen, informationsmedarbejder, Spildevandscenter Avedøre I/S

Forestil dig at åbne for din vandhane uden at blive mødt af rislende frisk vand. Eller at trykke på knappen på toilettet uden at vandet skyller toiletpapir og andre ‘sager’ ud.

Vand er ligeså almindeligt for os, som når vi tænder for lyset eller sætter telefonen eller Ipaden til opladning. Alt sammen noget vi tager som en selvfølge. Men det er det ikke. Hver dag arbejder flere tusinde mennesker rundt om i Danmark på, at vi kan få rent vand ud af hver eneste vandhane, og de fjerner hver eneste stykke afføring og toiletpapir, inden vandet sendes tilbage til naturen.

Fagnørderne fortæller

Danmarks store forsyninger har lavet undervisningssiden, vandetsvej.dk, der formidler viden om vandets kredsløb, fra grundvand og drikkevand til forbrug og renset spildevand. Siden er lavet af fagnørder, og det er der kommet en fagligt stærk side ud af, hvor man ikke er i tvivl om, at det der står, er rigtigt. Budskabet er i sin enkelhed, at vi skal passe på vandet i hele sit boblende kredsløb.

Faglighed, beat og pædagogik

Men spørger man lærere og elever, og det er væsentligt, da siden henvender sig til grundskolen, så nærmer siden sig kedelig i udtrykket, og fanger ikke den ånd og det beat, der er på skolerne. Men hvordan gør man det? Og kan det fanges og lægges på en hjemmeside samtidig med, at man tilfredsstiller både skolens farverige beat og fagnørdernes trang til orden og korrekthed? I løbet af det næste års tid skal siden under kniven, og denne gang bliver det i et tæt samspil med lærere så faglighed, beat og pædagogik forenes.

Omtanke kræver viden

Når det kommer til at passe på vandet i sin vej rundt i kredsløbet, kan vi gøre meget nu og her, f.eks. lade være med at proppe toilettet til med vatpinde, bind og klude, som renseanlæggene efterfølgende bruger hulens mange ressourcer på at fjerne igen. Det er en simpel ting, som alle, både børn og voksne kan hjælpe til med derhjemme. Men når det kommer til at værne om fremtidens drikkevand, kræver det meget mere omtanke. Her skal eleverne kende til, hvordan man undgår at forurene, de skal lære at værdsætte naturen og det rene vand, så de ønsker at beskytte det – og så skal de lære, hvordan man gør.

Vil du deltage?

Går du med tanker og ideer om fremtidens formidlings hjemmeside om vand, så hører vi meget gerne fra dig. Kontakt Birgitte Skjøtt, DANVA, på bs@danva.dk.

www.danva.dk

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019

25.000 skoleelever fandt nye, sunde bakterier i naturen

Verdens hidtil største indsamling af bakterier fra naturens planter, Masseeksperiment 2018, har resulteret i et opsigtsvækkende fund: Over to dage har forskerne opdaget ti hidtil ukendte bakteriearter, alle potentielt gavnlige mælkesyrebakterier

Masseeksperimentet · 22-02-2019

Metoden går bl.a. ud på at arbejde kreativt med kendt danskfagligt stof som bogstavelyde, håndfonemer, bogstavernes betydning i sproget, deres form, m.v.

Sang, rap og bevægelse lærer børnene i 0. klasse avancerede bogstavelyde

Helt nyt koncept integrerer sang, rap og bevægelse i 0. klasselederens undervisning som en fast del gennem hele året

Ordstrømmen · 22-02-2019

Til jul sidste år fik fire lotteri-sælgere fra 3.A. på Institut Sankt Joseph mulighed for at overrække en flot check på 13.000 kroner til Børnehjælpsdagens arbejde. Det var klassens overskud ved salg af i alt 1.000 julelodder. Checken blev overrakt til Børnehjælpsdagens ambassadør Bubber.

Børn hjælper børn – gennem lotterier

Overskuddet fra lodsalget hos Børnehjælpsdagen går til arbejdet med anbragte børn og udsatte unge i Danmark

Børnehjælpsdagen · 22-02-2019

Faget teknologiforståelse skal skabe viden om, hvordan man bedst muligt styrker teknologiforståelse hos den enkelte elev.

Teknologiforståelse skal afprøves på 46 skoler

Fælles Mål for det nye fag teknologiforståelse er på plads. Det vil de kommende tre år blive afprøvet på de 46 folkeskoler, som er en del af et forsøg

Teknologiforståelse · 22-02-2019