Bryd tabuer og styrk fagligheden

I foråret 2014 kan elever være nyhedsredaktion i en uge og tale om svære emner i familien i forbindelse med ‘Mediekonkurrence for skoler’

Af: 

Ida Fabricius Bruun, Red Barnet

"Det værste er, når vi skal have idræt. Der kan jeg næsten aldrig være med, fordi min ryg er fyldt med sår og mærker og ar, fordi min far slår mig med et bælte."

 

Uddrag fra et barns chat på BørneLinket – et chatrum for børn og unge i voldsramte familier.

For hundredetusinder af børn i Danmark er der mere kaos end trygge rammer i hjemmet. Derfor er ‘Kaos i familien – bryd tavsheden’ temaet, når Politiken, Ekstra Bladet og Red Barnet afholder ‘Mediekonkurrence for skoler 2014’ for landets 6. til 10. klasser.

Når eleverne deltager i konkurrencen producerer de deres helt egen avis trykt i 1.000 eksemplarer eller/og deres eget nyhedssite, hvor de kan integrere film, musik, sociale medier og meget mere. Vinderne kåres og vinder fede præmier, når det hele er overstået. I løbet af ugen dykker eleverne ned i journalistiske genrer, leger nyhedsredaktion og samarbejder om at skabe et unikt produkt.

- Nyhedsproduktion er en undervisningsform, eleverne får rigtig meget ud af, fordi de arbejder intensivt og interaktivt på næsten samme måde, som mediehusene gør i virkeligheden. Med vores online avisværktøj ‘Redaktionen’ får eleverne alt, hvad de har brug for til at udforske de journalistiske genrer. Og muligheden for selv at vælge uge og produkt, gør konkurrencen fleksibel i forhold til skemaer og årsplaner, siger Louise Abildgaard Grøn, projektchef på Ekstra Bladet Skole og Politiken Skole.

Mulighed for at tale om svære emner

Samarbejdet med Red Barnet giver både elever og lærere anledning til at dykke ned i nogle af de emner, der er allersværest at tale om: vold, skilsmisse, psykisk sygdom, alkoholmisbrug og seksuelle overgreb.

- Alt for mange børn lever i familier, der er tynget af alvorlige problemer, som er svære at tale om. Men det er så vigtigt, at vi bryder tavsheden og rusker op i de voksne, der har ansvaret for at børn trives, så deres ret til tryghed og omsorg bliver respekteret, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.

Klasser, der vil lave avis, arbejder med Politikens og Ekstra Bladets prisvindende avisværktøj til skoleelever. Og elever, der vil lave nyhedssite, arbejder i programmet WordPress særligt konstrueret til dette forløb. Red Barnet stiller ekspertviden og kilder til rådighed i alle fire uger. På MEGAFONEN – Red Barnets skolewebsite – kommer der til januar et særligt elevunivers med tekst, video og fotos om temaet. Eleverne modtager 1.000 eksemplarer af deres egen professionelle avis trykt på rigtigt avispapir.

- Mediekonkurrencen var et super godt værktøj for eleverne at arbejde med – og det samme for læreren. Værktøjet skaber overblik over arbejdet, den journalistiske genre og layoutdelen, siger Hanne Marcussen, lærer på Fælleshåbskolen, der deltog med sin klasse sidste år.

Mediekonkurrence for skoler 2014

 • Alle 6. til 10. klasser kan være med i konkurrencen
 • Eleverne (6.-10. klasse) kan vælge mellem to medieformer: Trykt avis og/eller et nyhedssite.
 • Eleverne modtager 1.000 eksemplarer af deres avis trykt på rigtigt avispapir.
 • Eleverne kan integrere filmproduktion, artikelskrivning, sociale medier, blogging, research, reportage og interviews
 • Den trykte avis laves med avisværktøjet ‘Redaktionen’ – Ekstra Bladet og Politikens prisvindende avisværktøj til skoleelever
 • Nyhedssitet produceres i et Wordpress-system særligt tilegnet denne konkurrence
 • Vinderne kåres og præmieres i forskellige kategorier og aldersgrupper
 • Det er gratis at deltage
 • Lærere kan tilmelde deres klasse på www.politiken.dk/skole eller www.ekstrabladet.dk/skole

 

Kaos i hjemmet

 • Hver tredje 15-årige har oplevet, at deres forældre er blevet skilt. (Kilde: SFI Det Nationale Forskningscenter for velfærd, 2012: ‘Delebørn i Tal’)
 • Hver femte ung i 8. klasse har været udsat for vold fra deres forældre inden for de seneste 12 måneder. (Kilde: SFI, 2010: ‘Vold mod unge i Danmark’)
 • Hvert 10. barn skønnes at vokse op i familier med alkoholproblemer. (Kilde: Sundhedsstyrelsen og SIF, 2008: ‘Danskernes alkoholvaner’)
 • Hver 10. ung i 9. klasse har oplevet seksuelle overgreb fra voksne eller haft uønskede seksuelle erfaringer med jævnaldrende. (Kilde: Socialministeriet: ‘Unges trivsel – År 2008’)
 • 80.000 børn og unge i Danmark har en mor eller en far der lider af psykisk sygdom. (Kilde: www.tabu.dk)

Seneste artikler

 
Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019

25.000 skoleelever fandt nye, sunde bakterier i naturen

Verdens hidtil største indsamling af bakterier fra naturens planter, Masseeksperiment 2018, har resulteret i et opsigtsvækkende fund: Over to dage har forskerne opdaget ti hidtil ukendte bakteriearter, alle potentielt gavnlige mælkesyrebakterier

Masseeksperimentet · 22-02-2019

 
Metoden går bl.a. ud på at arbejde kreativt med kendt danskfagligt stof som bogstavelyde, håndfonemer, bogstavernes betydning i sproget, deres form, m.v.

Sang, rap og bevægelse lærer børnene i 0. klasse avancerede bogstavelyde

Helt nyt koncept integrerer sang, rap og bevægelse i 0. klasselederens undervisning som en fast del gennem hele året

Ordstrømmen · 22-02-2019

 
Til jul sidste år fik fire lotteri-sælgere fra 3.A. på Institut Sankt Joseph mulighed for at overrække en flot check på 13.000 kroner til Børnehjælpsdagens arbejde. Det var klassens overskud ved salg af i alt 1.000 julelodder. Checken blev overrakt til Børnehjælpsdagens ambassadør Bubber.

Børn hjælper børn – gennem lotterier

Overskuddet fra lodsalget hos Børnehjælpsdagen går til arbejdet med anbragte børn og udsatte unge i Danmark

Børnehjælpsdagen · 22-02-2019

 
Faget teknologiforståelse skal skabe viden om, hvordan man bedst muligt styrker teknologiforståelse hos den enkelte elev.

Teknologiforståelse skal afprøves på 46 skoler

Fælles Mål for det nye fag teknologiforståelse er på plads. Det vil de kommende tre år blive afprøvet på de 46 folkeskoler, som er en del af et forsøg

Teknologiforståelse · 22-02-2019