Styrk dine elevers viden om børn på flugt

På børnerettighedsdagen den 20. november kan skoler sætte fokus på vilkårene for flygtningebørn sammen med Red Barnet. Det sker bl.a. med nye undervisningsmaterialer til alle klassetrin og aktiviteter på skoler i hele landet

Verden oplever lige nu det største antal mennesker på flugt siden 2. Verdenskrig. Over 65 millioner mennesker er på flugt fra krige og katastrofer, og halvdelen af dem er børn. Hvordan kommer de i skole? Hvorfor rejser nogle af dem uden deres forældre? Kan de få et godt liv i Danmark?

Spørgsmål som disse opstår hos skolebørn, der hører om flygtninge i fjernsynet, eller som får nye klassekammerater, der har været på flugt.

Flygtningebørns rettigheder krænkes

Red Barnet vil gerne gøre danske skoleelever klogere på deres egne og flygtningebørns rettigheder, og derfor har børneorganisationen valgt temaet “Børn på flugt – i Danmark og resten af verden” til børnerettighedsdagen den 20. november.

– Børnerettighedsdagen er en glædelig dag, hvor vi fejrer, at alle børn har rettigheder. Men det er samtidig en anledning til at tale om, at nogle børn i verden får krænket deres rettigheder. Det gælder i høj grad for børn på flugt, fortæller Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.

Kom helt tæt på flygtningebørn

Op til børnerettighedsdagen udgiver Red Barnet tre nye undervisningsmaterialer – et til hvert grundtrin – som gennem personlige fortællinger og interaktive spil giver indblik i flygtningebørns hverdag – både i deres hjemlande, under flugten, og når de kommer til Danmark. Materialerne er forankret i Fælles Mål og giver eleverne mulighed for at opleve ligheder og forskelle mellem flygtningebørns og danske skolebørns hverdag.

– For mange skoleelever i Danmark er tryghed, skolegang og fritid en selvfølge. Sådan er det desværre ikke for mange af verdens flygtningebørn. Det er mit håb, at årets børnerettighedsdag – udover at øge elevernes kendskab til egne rettigheder – giver dem et internationalt perspektiv, siger Jonas Keiding Lindholm.

Ballonopsendinger og sammenhold

Udover at arbejde med de nye undervisningsmaterialer på børnerettighedsdagen eller i ugerne op til, har Red Barnets skoletjeneste en lang række forslag til udadrettede aktiviteter, som gennem leg og kreativitet sætter fokus på børns rettigheder og børn på flugt. Aktiviteter som ballonopsending, rettighedsstafet eller optog i byens gader er en god mulighed for at vise lokalsamfundet, at skolen tager børns rettigheder alvorligt.

Samtidig ryster børnerettighedsdagen eleverne sammen på tværs af årgange, fortæller Sidser Andersen, lærer på Kerteminde Byskole:

– Det føles rigtig godt at fejre børnerettighedsdag, og det er relevant for både elever og lærere – for alle. Der er en god stemning på dagen, og det samlede fokus på børnerettigheder giver energi og sammenhold på skolen, fortæller hun.

Sidste år markerede over 46.000 børn fordelt på 244 skoler børnerettighedsdagen sammen med Red Barnet. Det er det hidtil største antal deltagere. Men der er plads til mange flere. Red Barnets ambition er, at alle skoleelever i Danmark skal kende deres rettigheder, så derfor håber børneorganisationen at slå rekord i antal deltagere igen i år.

Skoler, som tilmelder sig børnerettighedsdagen, får tilsendt et inspirationskatalog og pynt til at lave en festlig dag. Det er gratis at deltage.

Om Børnerettighedsdagen

Børnerettighedsdagen markerer årsdagen for vedtagelsen af FN’s børnekonvention.

Red Barnet sætter hvert år et nyt tema for børnerettighedsdagen med nye materialer og aktivitetsforslag til alle grundtrin.

Tilmelding sker via

www.redbarnet.dk/børnerettighedsdag.

Det er gratis for skoler at deltage, og tilmeldte får tilsendt inspirationskatalog og pynt til at lave en festlig markering.

Til kamp mod usunde snacks

Størstedelen af det sukker vi indtager, spiser vi mellem måltiderne. Nu har 155.000 skolebørn i 4.-7. klasse taget kampen op mod sukkeret

GoCook · 04-12-2017

Frisk luft har effekt som et ekstra skoleår

Eleverne klarer sig markant bedre, når luftkvaliteten er i top. Det viser et DTU-forsøg fra Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret et ventilationsloft

Troldtekt · 04-12-2017

Med VR-briller kan unge genopleve sig selv fremlægge – og lære af det.

Klædt på til bedre selvværd

Et nyt samarbejde mellem mobilselskabet Call me og Meptek skal hjælpe danske unge til et større selvværd og til at indfri deres fulde potentiale

Call Me og Meptek · 04-12-2017

Foto: Det Kongelige Teater

Klassisk scenekunst på skoleskemaet

Med nye partnerskabsaftaler får flere børn og unge adgang til kunst og stifter bekendtskab med de klassiske kunstarter

Det Kongelige Teater · 04-12-2017

Med Edulabs læringsportal gøres matematikken til en leg for børnene.

Brøker maskeret som banko, krig, fangeleg og stafet

Folkeskolereformen stiller krav om bevægelse i skolen, og da hverdagen i skolen i forvejen er fyldt med krav og mål, er det oplagt at inddrage bevægelse som en del af den faglige læring

Edulab · 04-12-2017