Der er bidragter til alle elever, når honningen skal høstes.

Backstage hos bierne

Om sommeren åbner Bybi op for bistaderne på Københavns tage. Her kan elever selv få lov at høste honning

Gitte Roe Eriksen, redaktør

Bierne kan lære os meget. Om bæredygtig produktion. Om kommunikation. Om sanselighed, smag, duft og farver. Og om, hvad deres rolle i naturen er, og hvorfor vi skal passe på dem.

Hos Bybi i København kan man komme backstage hos bierne. Her produceres lokal honning i samarbejde med en række samarbejdspartnere, bl.a. har Københavns Kommunes Socialforvaltning støttet projektet ved at give plads til bistader på taget af Københavns Rådhus. Nu serveres de berømte Rådhuspandekager med rigtig rådhushonning!

Bybi har 20 bigårde fordelt over hele København. De fleste står på tagene eller i nærheden af de virksomheder, der samarbejdes med. Herfra flyver bierne ud i byens villahaver, parker, grønne lommer og altankasser og samler nektaren, der bliver til honning.

Honninghøst

Ud over at producere honning så laver Bybi også arrangementer, bl.a. for skoler.

– Faktisk har vi haft lige fra børnehaveklasser op til universitetsklasser, fortæller Penelope Thagaard, Product Manager hos Bybi.

De forskellige arrangementer er årstidsbestemt. Fx høstes der kun honning i perioden fra juni til september. Her bliver der hilst på bierne og skrællet, slynget og tappet honning. Imens fortæller Bybi, hvordan bierne laver honning, og hvad der gør honning fra byen til noget helt særligt.

– Det kan let indgå i en tværfaglig undervisning. Her er alt fra, hvordan et samfund er bygget, biernes arbejdsopgaver, til miljø, fødevareproduktion, matematik i forhold til, hvordan et bistade er bygget op, til hjemkundskab med opskrifter, lyder det fra Penelope Thagaard.

Men også entreprenørskab i forhold til, hvordan man starter en produktion op og prøver at sælge sin honning, kan indgå i undervisningen.

– Det kan kobles på kryds og tværs og tilrettelægges efter både alder og forskellige temaer. Og det er rigtigt spændende at formidle til skoleelever. De er sindssygt modige og nysgerrige, siger Penelope Thagaard.

Bybi har omkring 70 events om året. I forhold til at høste honning så har Bybi bidragter til alle.

Social inklusion

Det Bybi-honningen kan, ud over at skabe det søde, klistre­de stof, er at skabe en fortælling om et produkt, som også tager ansvar på andre punkter. Hjemløse, langtidsledige, asylansøgere og andre udsatte grupper bliver undervist i både biavl, honningproduktion og salg af produkter. Det handler nemlig også om social inklusion. Det er honning med hjertet. Bybi har fx i samarbejde med Dansk Røde Kors oplært asylansøgere i biavl og honningproduktion, og mange af kursusdeltagerne har efterfølgende været frivillige i Bybis honningfabrik.

www.bybi.dk

– Mødet med andre unge med høretab har gjort mig stærkere. At vide, at vi er mange. Det har hjulpet mig til at turde være mig selv, siger 22-årige Katrine Brixen

Alle vil hjælpe, hvis du beder om det

Et efterskoleophold hjalp Katrine Brixen til at acceptere sit høretab, og nu holder hun oplæg på skoler

Comfort Audio · 12-10-2017

Elever får større indblik i erhvervsuddannelserne ved selv at prøve.

Viden er vejen til et kvalificeret uddannelsesvalg

Copenhagen Skills giver en trinvis introduktion til erhvervsuddannelserne for 7., 8., 9. og 10. klasserne

Copenhagen Skills · 12-10-2017

Eleverne kan med en ganske almindelig hængelås sikre løbehjulet mod tyveri.

Få styr på løbehjulene

Lyngsøe har udviklet og designet en række nye løsninger på, hvordan skoleelevernes mange løbehjul let og hurtigt kan parkeres i god orden

Lyngsøe · 12-10-2017

Teknikken kan integreres i undervisningen og hjælpe til mere bevægelse.

Digitalt læringsmiddel får bevægelse ind i undervisningen

Undervisningsappen Mapop kombinerer læring, glæde og bevægelse

Miracle · 12-10-2017

Skoleelever er begejstrede for at være i køkkenet og lære om råvarer og madlavning.

Lejrskole med bid i

Nu kan dobbelt så mange elever i fremtiden søge om at komme på MADlejr. Tysk præstegård laves om til madskole

Madlejr · 12-10-2017