Der er bidragter til alle elever, når honningen skal høstes.

Backstage hos bierne

Om sommeren åbner Bybi op for bistaderne på Københavns tage. Her kan elever selv få lov at høste honning

Gitte Roe Eriksen, redaktør

Bierne kan lære os meget. Om bæredygtig produktion. Om kommunikation. Om sanselighed, smag, duft og farver. Og om, hvad deres rolle i naturen er, og hvorfor vi skal passe på dem.

Hos Bybi i København kan man komme backstage hos bierne. Her produceres lokal honning i samarbejde med en række samarbejdspartnere, bl.a. har Københavns Kommunes Socialforvaltning støttet projektet ved at give plads til bistader på taget af Københavns Rådhus. Nu serveres de berømte Rådhuspandekager med rigtig rådhushonning!

Bybi har 20 bigårde fordelt over hele København. De fleste står på tagene eller i nærheden af de virksomheder, der samarbejdes med. Herfra flyver bierne ud i byens villahaver, parker, grønne lommer og altankasser og samler nektaren, der bliver til honning.

Honninghøst

Ud over at producere honning så laver Bybi også arrangementer, bl.a. for skoler.

– Faktisk har vi haft lige fra børnehaveklasser op til universitetsklasser, fortæller Penelope Thagaard, Product Manager hos Bybi.

De forskellige arrangementer er årstidsbestemt. Fx høstes der kun honning i perioden fra juni til september. Her bliver der hilst på bierne og skrællet, slynget og tappet honning. Imens fortæller Bybi, hvordan bierne laver honning, og hvad der gør honning fra byen til noget helt særligt.

– Det kan let indgå i en tværfaglig undervisning. Her er alt fra, hvordan et samfund er bygget, biernes arbejdsopgaver, til miljø, fødevareproduktion, matematik i forhold til, hvordan et bistade er bygget op, til hjemkundskab med opskrifter, lyder det fra Penelope Thagaard.

Men også entreprenørskab i forhold til, hvordan man starter en produktion op og prøver at sælge sin honning, kan indgå i undervisningen.

– Det kan kobles på kryds og tværs og tilrettelægges efter både alder og forskellige temaer. Og det er rigtigt spændende at formidle til skoleelever. De er sindssygt modige og nysgerrige, siger Penelope Thagaard.

Bybi har omkring 70 events om året. I forhold til at høste honning så har Bybi bidragter til alle.

Social inklusion

Det Bybi-honningen kan, ud over at skabe det søde, klistre­de stof, er at skabe en fortælling om et produkt, som også tager ansvar på andre punkter. Hjemløse, langtidsledige, asylansøgere og andre udsatte grupper bliver undervist i både biavl, honningproduktion og salg af produkter. Det handler nemlig også om social inklusion. Det er honning med hjertet. Bybi har fx i samarbejde med Dansk Røde Kors oplært asylansøgere i biavl og honningproduktion, og mange af kursusdeltagerne har efterfølgende været frivillige i Bybis honningfabrik.

www.bybi.dk

De tre elever fra Unicefs Nationale Rettighedsråd fortalte Folketingets Undervisningsudvalg om, hvordan man kunne sikre en bedre trivsel i skolen. Fra venstre: Mehmet Ûnslüsoy, Sara Khan og Peter Bastian Schjøtt Kjærgaard Jørgensen.

Børneråd giver politikere gode råd om trivsel

Tre børn fra Unicefs Nationale Rettighedsråd mødte i februar Folketingets Undervisningsudvalg for at fortælle politikerne om rådets anbefalinger til en bedre trivsel i skolen

Unicef · 12-04-2018

De fleste rejsebureauer tilbyder at udarbejde et gratis og uforpligtende tilbud på skolerejsen. Det vil næsten være dumt ikke at få en second opinion, lyder rådet fra Alfa Travel.

De billigste skolerejser er langt fra altid bedst

Det er vigtigt, at være opmærksom på, at der ofte er meget begrænset fleksibilitet på de billigste billetter, fremhæver Alfa Travel

Alfa Travel · 12-04-2018

Med et undervisningsforløb hos Arbejdermusset får man indblik i datidens baggårde og det hårde børneliv.

Slaget på Fælleden, børnearbejde eller jul med familien Hansen

En tur på Arbejdermuseet giver historisk indblik for alle skoletrin med udstillinger og fortællinger

Arbejdermuseet · 10-04-2018

Elever fra Byskovskolen i Ringsted med grundlægeren af Skoleglæde.nu, Henrik Leth, på brobygningsdage. Eleverne lærte om trænings betydning for læring og trivsel.

Skoleglæde-koncept med succes

7500 elever og 500 lærere landet over har været igennem Skoleglæde.nu’s forløb for at øge elevers trivsel

Skoleglæde.nu · 09-04-2018

– Vi ved, at de fleste unge af forældre med alkoholproblemer føler stor lettelse, hvis en lærer tager kontakt til dem og lader forstå, at de er klar over situationen, siger cand. psych., Lone Schantz Andersen fra Novavi Ung Revers.

Det er svært at spørge til alkohol

Det kan ofte være en udfordring at spørge ind til alkoholvanerne i en familie, hvis man er bekymret eller har mistanke om, at der bliver drukket i hjemmet. Men alle har pligt til at hjælpe børn, der har problemer på hjemmefronten, fordi det kan påvirke de

Novavi Ung Revers · 06-04-2018